Hrvatska: Srpska kontratužba bez osnova, Oluja legitimna; Obradović: Gluvi i slepi za argumente

Izvor: Blic, 18.Mar.2014, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Srpska kontratužba bez osnova, Oluja legitimna; Obradović: Gluvi i slepi za argumente

Hag - Hrvatska je danas, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, tvrdila da je kontratužba koju je Srbija protiv nje podnela zbog navodnog genocida nad Srbima operaciji Oluja, u leto 1995, bez osnova u činjenicama i pravu.

Zastupnica Hrvatske Vesna Crnić-Grotić rekla je da je, nasuprot srpskoj kontratužbi, Oluja u avgustu 1995. bila "legitimna vojna operacija" s namerom da se "porazi udruženi zločinački poduhvat čiji je proizvod bila Republika Srpska Krajina", odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oslobodi teritorija Hrvatske koju je "ilegalno okupirala" Srbija.

Crnić-Grotić naznačila je da vlasti u Zagrebu "nisu imale drugi izbor" do da sprovedu vojnu akciju, pošto su njihove "ponovljene pokušaje da postignu mirno rešenje" odbacili lideri pobunjenih Srba u Kninu.

Tvrdnje iz kontratužbe Srbije da je cilj Oluje bio da se protera srpsko stanovništvo i "unište" Srbi koji ostanu, zastpunica Hrvatske nazvala je "istorijskim revizionizmom" koji "nema osnove u realnosti".

Obradović: Hrvatska gluva i slepa za argumente

Glavni pravni zastupnik Srbije Saša Obradović ocenio je da je Hrvatska, u današnjem odgovoru na srpsku kontratužbu za genocid tokom operacije Oluja, bila "pomalo gluva" i "slepa" za dokaze i argumente. "Danas je potvrđeno da niko nikada nije osudjen za ubijanje u

operaciji Oluja. O svemu smo danas slušali, a najmanje o ubijanjima koja su usledila tokom i po završetku operacije Oluja", kazao je Obradović. On je kao nedokazanu i besramnu odbacio tvrdnju da su kolone srpskih izbeglica posle Oluje upadale u "nekakvu unakrsnu vatru", kojom je Hrvatska uzvratila na optužbu Srbije da su izbegličke kolone bile bezrazložno napadane.

"Grčevito hvatanje hrvatskog pravnog tima za praksu Haškog tribunala pokazatelj je da se oni više plaše toga da Srbija ne uspe sa svojom protivtužbom, nego što žele da uspe njihova tužba. Praksa Tribunala nije veoma u korist hrvatske tužbe, jer tamo niko nije ni optužen za genocid", zaključio je Obradović.

Kao na dokaz, pozvala se na konačnu presudu kojom je Haški tribunal oslobodio krivice zapovednika Oluje generala Antu Gotovinu i utvrdio da nije postojao udruženi zločinački poduhvat hrvatskih vlasti za progon krajiških Srba.

Negiranje presude Martiću

Crnić-Grotić podsetila je da je i prvostepenom presudom kojom je Gotovina prethodno bio osuđen na 24 godine zatvora, Tribunal utvrdio da, nasuprot srpskoj kontratužbi, tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman nije imao nameru za ubistvo srpskih civila, niti da im budu nanesene fizičke i psihičke povrede.

Zapisnik sa Tuđmanovog sastanka sa Gotovinom uoči Oluje, 31. jula 1995. na Brionima, odraz je "zakonite pripreme" za vojnu operaciju, tvrdila je Crnić-Grotić, pobijajući optužbu Srbije da je taj dokument ključni dokaz Tuđmanove "genocidne namere" da se krajiški Srbi unište.

Po hrvatskoj zastupnici, Srbija je svojom kontratužbom zapravo negirala presudu lideru krajiških Srba Milanu Martiću kojom je Haški tribunal, kako je protumačila, utvrdio da su vlasti u Beogradu, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, pokušale da, kroz udruženi zločinački poduhvat progona Hrvata, stvore veliku Srbiju na delu teritorije Hrvatske.

- Decenijama duga praksa Srbije da negira, iskrivljuje i zataškava je neprihvatljiva - kazala je Crnić-Grotić. Ona je podvukla da Hrvatska iskreno želi pomirenje sa Srbijom, ali zasnovano na "istorijskim činjenicama". Jedna od tih činjenica, po Hrvatskoj, jeste da je Olujom stavljena tačka na zločinački poduhvat čiji su učesnici, izmedju ostalih zločina, počinili i genocid u Srebrenici.

Knin - legitimna vojna meta

Izražavajući žaljenje zbog žrtava "pojedinačnih zločina" tokom Oluje, Crnić-Grotić je negirala tvrdnju Srbije da za ta zlodela niko u Hrvatskoj nije optužen, ni osuđen, navodeći da su 33 osobe krivično gonjene, dok su tri postupka još u toku.

Masovni egzodus krajiških Srba, tokom Oluje, bio je posledica ne namere vlasti i vojske Hrvatske, nego toga što je "vođstvo RSKubedilo Srbe da ne mogu živeti zajedno sa Hrvatima i da, stoga, moraju otići", rekla je Crnić-Grotić.

Svojom kontratužbom, po rečima hrvatske zastupnice, Srbija "ne nudi ništa drugo do negiranje i odbijanje da se suoči i da prihvati svoju odgovornost za tragične posledice i manipulacije ekstremnog srpskog nacionalizma koji je doneo rat Hrvatima, Srbima i drugim narodima u Jugoslaviji".

Osvrćući se na izjavu hrvatskog predsednika Tudđmana na Brionima da je cilj Oluje da Srbi "praktično nestanu" posle odlučnih udara koje će im naneti Hrvatska vojska, hrvatski zastupnik Kir Starmer tvrdio je da je Tuđman pod "Srbima" podrazumevao srpske oružane snage.

Zastupnica Hrvatske Andjoli Sing , oslanjajući se na Tribunalovu presudu generalu Gotovini, tvrdila je da tokom Oluje nisu bili "neselektivno granatirani" Knin i drugi gradovi, već "legitimne vojne mete".

Sing: Srbija preuveličava broj žrtava Oluje

Negirajući da je egzodus Srba bio izazvan tim napadima, Sing je rekla da su "mnogi Srbi izjavili da su otišli po naređenju za evakuaciju koje je izdalo vođstvo RSK". Hrvatska je odbacila i tvrdnju Srbije da su njene oružane snage napadale izbegličke kolone Srba. Neke od kolona našle su se, prema rečima Sing, "u unakrsnoj vatri", pošto su Srbi iz njih pucali na hrvatske snage. Hrvatska avijacija za metu je uzimala "mehanizovane kolone", a ne civile. Tvrdeći da je Srbija "u mnogome preuveličala" broj žrtava Oluje, Sing je kazala da Tribunal u presudi Gotovini "nije mogao da identifikuje nijednu žrtvu granatiranja Knina".

Cilj Oluje, kazala je hrvatska zastupnica, bio je "obnova teritorijalnog integriteta Hrvatske", a ne "uništavanje" srpskog stanovništva, kako je tvrdila Srbija. Hrvatska nije ni sprečavala povratak Srba, koji su otišli "iz mnogih drugih razloga", o čemu svedoči i činjenica da se, u medjuvremenu, u Hrvatsku vratilo 130.000 Srba.

Pravni zastupnik Hrvatske Filip Sends osudio je kao "užasno" poređenje Brionskih transkripata predsednika Tuđmana i Oluje sa nacističkom konferencijom u Vansiju, kojem je prošle nedelje pribegao srpski predstavnik Vilijam Šabas . Sends je pozvao Šabasa da to poređenje - za koje je rekao

da je nedostojno Međunarodnog suda pravde - povuče.

Proces pred najvišim sudom UN biće nastavljen 20. marta, drugom rundom razmene argumenata Hrvatska je tužbu zbog navodnog genocida protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.

Međunarodni sud pravde se u novembru 2008. oglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije, posle rasprave u kojoj je srpski pravni tim tu nadležnost osporavao. U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih gradjana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina,

istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

Veliki broj građana Hrvatske je, navodi se tužbi, prognan, ubijen, mučen ili nezakonito zatvoren, a uništeno je i mnogo imovine. U prvoj verziji tužbe, Hrvatska je SRJ krivila i za egzodus Srba tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995, ali je taj navod kasnije povukla.

Zahtevi sudu

Zvanični Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati joj ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Genocid je, kako se navodi u kontra-tužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zaveru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spreči i kazni.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRPSKI PRAVNI TIM: Hrvatska gluva i slepa za dokaze i argumente

Izvor: Kurir, 18.Mar.2014

HAG - Glavni pravni zastupnik Srbije Saša Obradović ocenio je da je Hrvatska, u današnjem odgovoru na srpsku kontratužbu za genocid tokom operacije Oluja, bila "pomalo gluva" i "slepa" za dokaze i argumente..."Mi smo danas imali jednog oponenta koji je bio pomalo gluv za argumente koje smo mi izneli...

Nastavak na Kurir...

Hag, Hrvatska izlaže odbranu

Izvor: RTS, 18.Mar.2014

Hrvatski pravni tim tvrdi da je kontratužba koju je Srbija podnela Međunarodnom sudu pravde "bez osnova u činjenicama i pravu". "Oluja" je bila "legitimna vojna operacija" s namerom da se "porazi udruženi zločinački poduhvat čiji je proizvod bila Republika Srpska Krajina", rekla je zastupnica...

Nastavak na RTS...

Hrvatska ne odustaje: "Oluja" je bila legitimna

Izvor: Vesti-online.com, 18.Mar.2014

Hrvatska je danas, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, tvrdila da je kontratužba koju je Srbija protiv nje podnela zbog navodnog genocida nad Srbima operaciji Oluja, u leto1995, bez osnova u činjenicama i pravu. ..Hrvatski zvaničnici slave zločinačku akciju "Oluja" kao pobedu (Foto: Arhiva).. ..Zastupnica...

Nastavak na Vesti-online.com...

Hrvatska: Oluja je bila legitimna vojna operacija

Izvor: Danas, 19.Mar.2014, 13:31

Oluja je bila legitimna vojna operacija sa ciljem da se oslobodi teritorija Hrvatske koju je ilegalno okupirala Srbija, tvrdio je juče hrvatski pravni tim, odgovarajući na kontratužbu Srbije za genocid. Šefica pravnog tima Hrvatske Vesna Crnić Grotić istakla je pred Međunarodnim sudom pravde u...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.