Holandija zamrznula veze sa Iranom zbog pogubljenja žene

Izvor: Blic, 30.Jan.2011, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija zamrznula veze sa Iranom zbog pogubljenja žene

HAG - Holandska vlada zamrznula je danas zvanične odnose sa Iranom, iz protesta zbog izvršenja smrtne kazne vešanjem nad jednom državljankom obe zemlje, saopštilo je holandsko Ministarstvo inostranih poslova.

Holandske vlasti obavestile su o ovoj odluci iranskog ambasadora u toj zemlji Gariba Abadija, pošto su dobile potvrdu da je Zahra Bahrami (45) danas pogubljena u Teheranu.

Kako je objavila iranska televizija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bahrami je obešena pošto je osuđena za krijumčarenje i prodaju droge, iako je prvobitno objavljeno da je uhapšena, jer je "počinila zločine koji ugrožavaju bezbednost".

Zamrzavanje diplomatskih odnosa podrazumeva da osoblje iranske ambasade neće moći da ima bilo kakve kontakte sa holandskim zvaničnicima bez prethodnog pismenog odobrenja. Holandsko ministarstvo je savetovalo druge građane koji imaju dvojno državljanstvo da ne putuju u Iran, jer holandski konzularni radnici neće moći da im pruže pomoć ukoliko budu uhapšeni.

Bahrami se nalazila u iranskom zatvoru od decembra 2009. godine kada je uhapšena posle protesta širom zemlje zbog spornih predsedničkih izbora.

Portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova Beng van Lusdreht, rekao je da je šef diplomatije Uri Rozental "šokiran i potresen zbog ovakvog postupka jednog varvarskog režima".

Šef holandske diplomatije najavio je da će ovo pitanje pokrenuti na sastanku šefova diplomatije Evropske unije u Briselu sledeće nedelje, kao i da će Holandija tražiti "kolektivne mere" protiv Irana.

Holandske diplomate nisu imale pristup Bahramijevoj dok je bila u zatvoru, jer iranske vlasti nisu priznavale njeno holandsko državljanstvo. Bahrami je rođena u Iranu, ali je dobila holandsko državljanstvo kada se preselila u tu zemlju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.