Haški tužioci traže 27 godina zatvora za Gotovinu

Izvor: Blic, 03.Avg.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tužioci traže 27 godina zatvora za Gotovinu

Tužilaštvo Tribunala u Hagu je zatražilo od sudija da hrvatskog generala Antu Gotovinu proglase krivim za progon Srba iz Kninske krajine tokom operacije Oluja u avgustu 1995. i izreknu mu kaznu od 27 godina zatvora, objavio je danas taj sud.

U završnom podnesku tužilac Alan Tiger je predložio da drugooptuženi general Ivan Čermak bude kažnjen sa 17 godina zatvora, a trećeoptuženi general Mladen Markač sa 23 godine zatvora.

General Gotovina (53), optužen je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao individualno i komandno odgovoran, zajedno sa generalima Ivanom Čermakom (59) i Mladenom Markačem (53), za progon; prisilno premeštanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini od početkka avgusta do kraja septembra 1995.

Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U danas objavljenom završnom podnesku, tužilaštvo tvrdi da je tokom suđenja dokazalo da su svi optuženi bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo proterivanje srpskog stanovništva iz Kninske krajine. Na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Završne reči na suđenju Gotovini, Čermaku i Markaču biće održane pred Haškim tribunalom od 30. avgusta do 2. septembra.

Tokom i posle operacije Oluja, 4. i 5. avgusta 1995, "počinjeni su nasilni zločini uključujući ubistva; sprovedena je sistematska pljačka i bezobzirno razaranje imovine Srba; blizu 90.000 Srba je nasilno raseljeno s jasnom namerom da se više nikada ne vrate; preduzeti su smišljeni koraci da se obezbedi da to raseljavanje bude trajno, a u istom cilju bila je obmanuta i međunarodna zajednica. Nijedan od optuženih nije pokazao nikakvo kajanje", piše u podnesku tužilaštva.

Gotovina, Čermak i Markač "igrali su aktivnu i suštinsku ulogu u proterivanju srpskog stanovništva iz Krajine" i "delili su zajedničku zločinačku nameru, te doprineli njenom sprovođenju", pri čemu je tokom Oluje proterano "približno 90.000 Srba, a ubijene su najmanje 324 osobe", dok se broj uništenih kuća procenjivao na 60 do 90 odsto.

Optužnica protiv Čermaka i Markača podignuta je 2004. i oni su se odmah dobrovoljno predali Tribunalu, a zatim su bili pušteni na privremenu slobodu do početka suđenja. General Čermak je nekoliko puta puštan na privremenu slobodu i tokom procesa.

Sva trojica su u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavili da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.