Haški tribunal razmatra žalbe na presudu u slučaju Prlić

Izvor: RTS, 07.Mar.2017, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal razmatra žalbe na presudu u slučaju Prlić

Sednica po žalbama na prvostepenu presudu u slučaju protiv šestorice bivših visokih funkcionera samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna i Hrvatskog saveta odbrane (HVO) počeće 20. marta u Haškom tribunalu i trajaće do 28. marta, saopšteno je iz Haga.
Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal je osudio Jadranka Prlića, Bruna Stojića, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Čorića i Berislava Pušića na ukupno 111 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija u periodu od 1992. do 1994. godine u BiH.
Sednica će početi uvodnim napomenama predsedavajućeg sudije 20. marta, a sledećih šest dana će odbrana predstaviti svoje žalbe. Nakon toga svoju žalbu predstaviće Haško tužilaštvo.
Poslednjeg dana zasedanja 28. marta, svi podnosioci žalbi će imati mogućnost da se lično obrate Žalbenom veću. 
U saopštenju Haškog tribunala se napominje da je ovaj slučaj poznat kao "Prlić i drugi" najveći i najkomplikovaniji slučaj pred tim sudom.
Suđenje je počelo 26. aprila 2006. godine, a tužilaštvo je završilo sa predstavljanjem svojih dokaza 2008. godine, među kojima su bila i ispitivanja 249 svedoka.
Odbrana je svoje dokaze predstavljala od 2008. do 2010. godine kada je ispitano 77 svedoka.
Ukupan broj sudećih dana iznosi 465 , a završne reči okončane su u martu 2011. 
Presuda, koja je izrečena 29. maja 2013. ima više od 2.600 strana uključujući i izdvojena mišljenja dvoje sudija. 
Tom prvostepenom presudom Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Čorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od 10 godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.