Haški tribunal optužio radikale za nepoštovanje suda

Izvor: Prva.rs, 01.Dec.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal optužio radikale za nepoštovanje suda

Oni su optuženi zato što su, kako se tvrdi, pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na  dvojicu svedoka tokom suđenja Vojislavu Šešelju, i u vezi sa slučajem nepoštovanja suda koji se vodi protiv Šešelja, objavio je danas tribunal. 
Sudsko veće je 5. decembra 2014. godine izdalo zapečaćenu naredbu umesto optužnice za neopoštovanje suda, a 19. januara 2015. godine su izdati poverljivi nalozi za hapšenje troje optuženih, saopštio je Hašski tribunal. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << /> Tribunal je danas objavio redigovanu verziju naredbe i naloga za hapšenje po kojoj su Petar Jojić i Vjerica Radeta članovi tima odbrane Vojsilava Šešlja, navodi se u saopštenju.
Sud je danas objavio nalog za hapšenje "u interesu pravde" jer srpske vlasti nisu uhapsile troje osumnjičenh za gotovo godinu dana, navodi agencija AP. 

Radeta: Nisam nikoga ucenjivala
Vjerica Radeta, jedna od optuženih u nalogu Haškog tribunala, izjavila je da nikoga nije ucenjivala, a da će nalog komentarisati kada ga dobije.
"Nisam dobila nikakav akt o tome i ne znam šta tamo piše, ali, naravno, nikada nikakve svedoke niti sam ucenjivala, niti na bilo koji način učestvovala u tome, niti bilo ko iz SRS i tima za odbranu Vojislava Šešelja", rekla je Radeta za N1.
"Ali, moj odnos i stav prema Haškom tribunalu kao antisrpskoj tvorevini, ne može ništa da promeni, pa ni taj njihov nalog", navela je Radeta.
Upitana da li strahuje od hapšenja, ona je odgovorila:
"Ne strahujem ni od čega, a da bi vlast mogla da hapsi - svakako bi mogla, a šta će da urade, videćemo. Videćemo, da dobijem nešto napisano, da bih mogla konkretnije da komentarišem".

Ljajić: Iznenađujuće obelodanjivanje naloga iz Haga 
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je potpuno neočekivano i iznenađujuće to što je Tribunal danas obelodanio nalog za hapšenje Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koji datira još od 19. januara ove godine.
Taj nalog za hapšenje do danas je bio pod oznakom poverljivosti, precizirao je Ljajić u pisanoj izjavi. 
"Za nas je današnje obelodanjivanje ovog naloga od strane Haškog tribunala potpuno neočekivano i iznenađujuće, kao što je bilo neočekivano i to da neko samo dva meseca nakon puštanja Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala traži hapšenje ovih ljudi", naveo je Ljiajić.
Koliko je odluka o skidanju oznake poverljivosti sa naloga za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića diskutabilna, govori i činjenica da ni sudije Pretresnog veća nisu imale jedinstven stav, nego su se preglasavale oko nje, napomenuo je Ljajić.
"Mi smo očekivali da će izricanje presude Vojislavu Šešelju biti u toku ove godine i najlogičnije je bilo da se ovim ljudima za nepoštovanje Tribunala sudi kada bude izricana presuda Šešelju", naveo je on i naglasio da zato do danas nije postupano po nalogu Haškog tribunala od 19. januara.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.