Haški tribunal odbio zahtev odbrane generala Mladića za obustavljanje postupka

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2016, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal odbio zahtev odbrane generala Mladića za obustavljanje postupka

Haški tribunal odbio je zahtev odbrane generala Ratka Mladića da postupak protiv njega bude obustavljen zbog sumnji u moguću pristrasnost.

Veće kojim predsjedava sudija Alfons Ori odbilo je navode Mladićevih advokata da pravnici koji su radili na presudi bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću treba da budu isključeni jer „su već doneli određene zaključke o dokazima“.

„Veće nalazi da iako pravnici pomažu sudijama u ovom slučaju u pravnoj pripremi predmeta, pisanja nacrta i čak komunikacije s strankama, ta pomoć nikada ne utiče na moć sudija da nezavisno donose svoje odluke“, stoji u haškoj odluci.

Ori je naveo i da ne postoje smetnje da sudije Tribunala rade u različitim predmetima koji se tiču sličnih ili istih dela, prenosi Birn.

„Zbog svega navedenog, Veće nalazi da presumpcija nezavisnosti sudija u ovom predmetu nije dovedena u pitanje zato što su neki od njihovih saradnika radili u predmetu Karadžić, gde su doneseni neki činjenični zaključci u vezi s optuženim Mladićem. Veće nalazi da, stoga, nisu narušena prava optuženog na pošteno suđenje i odbija zahtev za poništenje postupka“, navodi se u odluci.

Mladićeva odbrana je 19. maja zatražila garanciju da će imati pošteno suđenje ili poništenje postupka zbog sumnji u moguću pristrasnost. Haški tužioci su tražili da se ovaj zahtev odbrane odbaci kao neosnovan.

SRNA

Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.