Haški tribunal odbacio zahtev odbrane Nasera Orića

Izvor: B92, 10.Dec.2015, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal odbacio zahtev odbrane Nasera Orića

Haški tribunal odbacio zahtev odbrane bivšeg komandanta muslimanske vojske Nasera Orića za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.

Advokati su tražili da se obustavi postupak protiv Orića za ratne zločine na području Bratunca i Srebrenice jer mu je već za ista dela suđeno u Hagu, prenela je Fena.

U odluci sudije Tribunala se navodi da je Orić u Hagu slobođen krivice po komandnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubistvima dve osobe u Bratuncu.

"Smatram da se u trenutnoj situaciji, tačke optužnice u BiH o ubistvima bitno razlikuju od optužbi u Hagu, kada se porede način, vreme i mesto navodnih zločina", nave je u odluci sudija Lin Dakun.

Orića je Tužilaštvo BiH optužilo kao nekadašnjeg komandanta jedinica Armije BiH u Srebrenici. Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio u septembru, tereti njega i Sabahudina Muhića za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Orić je negirao krivicu u oktobru, a Sud BiH je objavio da će datum početka suđenja biti određen nakon što Hag donese odluku, naveo je BIRN.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.