Haški tribunal o sporu u Južnokineskom moru: Kina nema nikakva prava!

Izvor: Blic, 12.Jul.2016, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal o sporu u Južnokineskom moru: Kina nema nikakva prava!

Stalni arbitražni sud (PCA) u Hag zaključio je danas da Kina nema pravnu osnovu za polaganje "istorijskih prava" na ostrva u Južnom Kineskom moru, kao i da ostrva Spretli koja se nalaze u spornim vodama ne daju Kini nema nikakvo posebno ekonomsko pravo na toj teritoriji.

"Trubunal je zaključio da ne postoji pravna osnova da Kina polaže istorijska prava na morske oblasti u okviru takozvane "linije devet crtica", stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u presudi suda donetoj u sporu koji Filipini pokrenuli protiv Kine u vezi sa teritorijalnim pravima.

Kina svoje zahteve zasniva na nejasno defininisanoj "liniji devet crtica" nađenoj na kineskoj mapi iz 1940-ih godina, dok Filipini i drugi njeni susedi osporavaju te tvrdnje.

Međunarodni arbitražni sud u Hagu presudio je da Kina ne samo da ne polaže prava na teritoriju ostrva Spretli, već i da je prekršila suverena ekonomska prava Filipina ekploatacijom nafte i ribolovom u toj oblasti.

SUKOB PEKINGA I FILIPINA Kina ne priznaje arbitražni sud u Hagu

Kineske vlasti ranije su upozorile Haški tribunal da neće priznati bilo kakvu negativnu odluku arbitražnog tog suda. Peking je bojkotovao saslušanje u tvrdeći da Haški tribunal nema nadležnost da odlučuje u slučaju spora u Južnokineskom moru. Filipini su pozdravili odluku suda i pozvali na uzdržanost u reagovanju na sudsku odluku.

Područje Južnog kineskog mora i njegova ostrva su predmet sporenja više zemalja godinama unazad.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad skoro svim strateški ključnim vodama u ovom moru, dok istovremeno teritorijalna prava na vode Južnokineskog mora polažu i njeni susedi u Jugoistočnoj Aziji. Da bi ojačao svoju poziciju, Peking je brzo pretvorio grebene u veštačka ostrva na koja mogu da sleću vojni avioni, a prošle nedelje je održao i vojnu vežbu izmedju Paracelskih ostrva i južnog kineskog ostrva Hajnan.

Upravo zbog Paracelskih ostrva Kina i Vijetnam su kratko su ratovali 1974. godine. Tokom rata poginulo je nekoliko desetina hiljada vojnika, a po okončanju sukoba čitav arhipelag pripada Kini.

Sporna teritorija, koja obuhvata tri miliona kvadratnih kilometara vodene površine, potencijalo žarište regionalnog sukoba.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.