Haški presedan: Perišić ponovo pred sudskim procesom?

Izvor: BKTV News, 06.Feb.2014, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški presedan: Perišić ponovo pred sudskim procesom?

Prvi put u svojoj 20-godišnjoj istoriji, glavni tužilac Haškog tribunala zatražio je reviziju jedne oslobađajuće presude.
Serž Bramerc je to učinio u slučaju nekadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića pozivajući se na nedavno donetu presudu Žalbenog veća Nikoli Šainoviću, generalima Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću u kojima je prihvaćeno tumačenje “konkretna usmerenost” kao element odgovornosti za pomaganje i podržavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zločina.
Bramerc se pozvao i na slučaj Čarlsa Tejlora pred Tribunalom za Ruandu, objasnivši da je presudom Šainoviću i drugima “nedvosmisleno poništen pogrešan zaključak iz drugostepene presude u predmetu Perišić”.
Da podsetimo, u jednom od žalbenih tačaka generala Lazarevića on se pozvao upravo na presudu Perišiću, a petočlano Žalbeno veće taj zahtev je odbacilo uz objašnjenje da je presuda Perišiću bila pogrešna.
Novak Lukić, šef advokatskog tima generala Momčila Perišića, kaže da je ponovno preispitivanje konačne i pravosnažne presude a bez postojanja novih dokaza sudski presedan ne samo za Haški tribunal, već i međunarodnu sudsku praksu.
”Do sada je bilo zahteva za preispitivanje, ali to je uvek tražila odbrana, a ne tužilaštvo. Ono se uvek protivilo tome, a sada upravo tužilac Bramerc to radi i to s apsurdnim obrazloženjem”, kaže Lukić.
Predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da posle zahteva Bramerca ostaje sumnja da Tribunal permanentno primenjuje dvostruke aršine.
”Mogao bih da razumem taj zahtev da je istovremeno podnet i zahtev za reviziju postupka i protiv hrvatskih generala Gotovine i Markača jer bi to onda značilo primenu istih standarda i kriterijuma”, kazao je Ljajić.
Ostaje pitanje da li će po principu “konkretne usmerenosti” haško tužilaštvo uskoro zatražiti revizije i oslobađajućih presuda šefova DB Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su prvostepeno oslobođeni u maju.
Izvor: Vesti online
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.