Haška pravda na obljetnicu Vukovara

Izvor: Glas javnosti, 18.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haška pravda na obljetnicu Vukovara

Međunarodni sud pravde u Hagu danas će objaviti odluku o (ne)nadležnosti povodom tužbe Hrvatske protiv Srbije za navodni genocid počinjen u četvorogodišnjem građanskom ratu.

Hrvatska je, podsetimo, 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred ovim Sudom protiv SRJ zbog navodne povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine. Ova zemlja je zatražila da Sud u Hagu presudi da je Jugoslavija (odnosno sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Srbija, kao pravna naslednica) počinila navodni genocid u Hrvatskoj i da su građani Hrvatske bili „žrtve tog genocida“. Hrvatska je tužbom tražila „da SRJ kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze na njenoj teritoriji i da učini sve da se dozna potpuna i prava istina o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima“. Takođe, traži se i „vraćanje kulturnih dobara“, a na kraju i „da SRJ nadoknadi štetu pojedincima i državi“. Tužba se temelji na kršenju Konvencije iz 1948. godine o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Ako se Međunarodni sud pravde bude pridržavao isključivo pravnih argumenata, onda neće biti nikakve dileme-oglasiće se nenadležnim. Svi ključni argumenti - najmanje pet-nalaze se na strani naše zemlje. Kao prvo, hrvatska tužba zasniva se na članu 9 Konvencije o genocidu i to je jedina osnova za nadležnost. Savezna Republika Jugoslavija je insistirala na kontinuitetu bivše SFRJ i da je on prihvaćen, pomenuti član bi važio. Međutim, pošto je čitav svet glatko odbacio kontinuitet SRJ sa SFRJ, pa je SRJ postala nova članica Ujedinjenih nacija, tako je odbačena i hipoteza da bismo mi mogli nastaviti članstvo bivše SFRJ i za Konvenciju o genocidu. Prema tome, mi nismo vezani za taj član. Drugo, kad je spor započet, odnosno kad je Hrvatska 1999. godine podnela tužbu, SRJ nije bila članica UN. Takođe, SRJ nije ni članica Statuta suda, a poznato je da se ne može tužiti zemlja koja nije članica Statuta. Četvrto, Srbiji ide u prilog i činjenica da Haški tribunal nikoga nije optužio i osudio za navodni genocid u Hrvatskoj. I na kraju, Srbiji veoma odgovara i jedna važna analogija - najviši sud UN se na istoj osnovi (SRJ nije bila članica Ujedinjenih nacija) oglasio nenadležnim za tužbu Beograda protiv deset zemalja NATO zbog agresije na našu zemlju 1999. godine. Dakle, ako tada nismo ispunjavali sve ove uslove, sigurno je da od procesa ne može biti ništa.

ODLUKU SAOPŠTAVA PREDSEDNICA SUDA

Odluku Međunarodnog suda pravde u deset sati saopštiće njegova predsednica Rozalin Higins iz Velike Britanije.

„Sud će objaviti odluku u slučaju koji se tiče primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, po tužbi Hrvatske protiv Srbije. Presuda će se ticati samo preliminarnih prigovora na jurisdikciju i dopuštenost tužbe, koje je podnela Srbija“, navodi se u saopštenju Suda.

Ukoliko se sud oglasi nenadležnim, postupak će biti obustavljen. U suprotnom, postupak bi kasnije bio nastavljen raspravom o suštini hrvatske tužbe, odnosno o tome da li je u Hrvatskoj počinjen navodni genocid i da li je Srbija odgovorna za to.

Slučajno ili ne, ali Međunarodni sud pravde odluku o (ne)nadležnosti doneće baš na dan kada su snage JNA u potpunosti ovladale Vukovarom 1991. godine, ili „na dan obljetnice pada Vukovara“.

Međutim, ako se Sud ipak oglasi nadležnim, onda je

jasno da je i ovoga puta politika umešala prste. Prema nezvaničnim informacijama koje je pre nekoliko dana Glas javnosti saznao od pravnika iz srpskog pravnog tima, gotovo je izvesno da će Sud odbiti sve srpske prigovore i oglasiti se nadležnim. Po svemu sudeći, Srbiji predstoji višegodišnje suđenje sa Hrvatskom u kojem će morati da dokazuje da nije počinila genocid.

Kako je prenela hrvatska štampa, glavni zastupnik srpskog pravnog tima profesor dr Tibor Varadi smatra da je Sud „u teškoj situaciji“.

„Sledeći pravnu logiku i argumente, smatram da Međunarodni sud pravde nije nadležan postupati u ovom sporu, ali ne želim nagađati kakvu bi odluku mogao doneti“, rekao je Varadi. Prema njegovom mišljenju, „Sud je pred dosta teškim zadatkom, jer je doneo neke odluke o nadležnosti u vreme kada situacija u pogledu raspada bivše Jugoslavije pravno nije bila jasna“.

„Ukoliko Sud prihvati procesne prigovore Srbije i proglasi se nenadležnim, bio bi to kraj međudržavnih sporova koji su proizašli iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije“, smatra Varadi. On je ocenio kako bi bilo politički dobro i zdravo da se prestane s konfrontacijom i nastavi s utvrđivanjem individualnih odgovornosti za zločine počinjene na svim stranama.

„U slučaju da se Sud proglasi nadležnim, moguće su tri opcije: da Srbija podigne protivtužbu ili da samo nastavi odbranu, a zamislivo je i rešenje spora izvan suda“, rekao je Varadi. Šef srpskog pravnog tima je rekao kako je Srbija, pre javne rasprave o nadležnosti, u više navrata, vrlo jasno stavila do znanja da je spremna za neki dogovor izvan suda, što je Hrvatska ignorisala.

„Kada se sud proglasi nadležnim, a nema dogovora izvan suda, onda predstoji rasprava o suštini (meritumu) spora i tada bi Srbiji bio ostavljen razuman rok, ne manji od godinu dana, za pripremu odgovora i protivtužbe“, naglasio je Varadi. Protivtužbeni zahtev mora se odnositi na genocid, što je i predmet hrvatske tužbe, pošto je taj sud nadležan samo za najteži zločin, koji pravno ne zastareva. Da li bi protivtužba Srbije polazila od kontinuiteta genocida koji je nad Srbima počinjen u vreme takozvane Nezavisne države Hrvatske, pitanje je pravne strategije koju ne treba otkrivati“, zaključio je Varadi.

Glavni hrvatski pravni zastupnik Ivan Šimonović rekao je da su „genocidi u Hrvatskoj i BiH dve strane istog novčića“, počinjeni u okviru plana srpskog vođstva sa Slobodanom Miloševićem na čelu da okupacijom dela teritorija Hrvatske i BiH i etničkim čišćenjem nesrba - stvori veliku Srbiju.

Glas javnosti juče je pokušao da razgovara sa Šimonovićem, ali nam je njegova portparolka rekla da je on u Hagu.

Sta cemo sa Jasenovcem, sa Olujom i time sto je Hrvatska postala etnicki cista? Koji sud je nadlezan za te stvari?

Ne zna se koje je ruganje vece - "genocid" i "etnichko chishcenje nesrpskog stanovnistva" u Hrvatskoj ili ICJ nije nadlezan u sporu Srbije vs. NATO zemlje, a da bude nadlezan za spor Hrvatska vs. Srbija?

.

.

.

Ili ona recenica, da u vreme tuzbe SCG protiv NATO zemalja, svi pravni detalji nisu bili dovoljno JASNI!

.

.

Pisac clanka ne zna da ICJ nije isto sto Hag Tribunal (ICTY). Postoji razlika, kao nebo i zemlja, jedan je tzv "kengurski" sud, odlicno finansiran iz privatnih fondova i sl., a drugi je siromasan sud, nema nikakve mrlje u 70+ godisnjoj istoriji svog postojanja. Naravno, da ce takav sud biti dosledan sebi i proglasiti se jos jednom nenadlezan i u ovom zadnjem sporu.

Da Srbijom upravljaju Srbi, Hrvatska bi davno bila tužena za genocid u "Bljesku" i "Oluji" , kao i za genocid u Drugom svetskom ratu, tadašnje NDH??

Milan-e tako je...........

Godinama medj mnogim srbima postoji tema i cudjenje ZASTO Srbija ne tuzi genocidnu-njihovu za genocid u IIsr.Taj genocid je veoma lako doakzati

Isto tako mi mnogi Srbi se cudimo ZASTO Srbija ne tuzi genocidnu-njihovu za ovaj doduse amnji genocid nad srbima od strane klero-fasisticke genocidne njihove zvana Hrvatska.

Posle krace rasprave SVI mi Srbi ubrzo shvatimo i uglas kazemo "Srbija je okupirana a na vrh valsti sjede nam nasi srbski neprijatelji"razocarano konstatujemo i prica zavrsena.

Da imamo Srbiju a na vrhu nje SRBSKU vlast odavno bi umesto one "kuce cveca" bio MUZEJ HOLOKAUSTA-GENOCIDA a svaki drzavnik-politicar koji dodje u posjetu morao bi po rasporedu posjete uvrsteno i posjeta muzeju holokausta u Beogradu a Hrvatska Njemacka i Vatikan odmah posle raspada SFRJ bile bi tuzene ovome sudu medjunarodnome.

Umesto toga imamo anti-srbsku-kliku na valsti s onim Tadicem-Franceticem koji se izvinajva svima okolo koji su nad anma srbima pocinili strasna III genocida u XX vijeku.

Genocid 1914-1918

Genocid 1941-1945

Genocid 1991-1999 koji JOS traje na KiM,Hrvatska i delovi BiH pod kontrolom muslimana/hrvata.

Jadni ti smo mi Srbi i kukavni.........niti imamo drzave niti drzavnika,niti na vidiku tracak svjetlosti................

Kuku nami.

Najgenocidnija i najrasistickija zemlja na kugli zemaljskoj nekoga tuzi za genocid. Ovo je za pricu "Verovali ili ne" Zemlja koja planski vec sezdeset godina cini sve ne bi li iskorenila jedan citav narod ( srpski ) osnivajuci Koncentracione logore tokom drugog svetskog rata pa raznim drugim sikaniranjima 1971. godine, pa onda raznim akcijama tokom 1991. godine (izbacivanje srba iz Ustava Hrvatske kao naroda) da bi konacno i uspela da protera i pobije gotovo celokupan jedan narod akcijama "Bljesak" i "Oluja". Nikada se nije desilo da je jedan citav narod proteran iz jedne zemlje na tako brutalan nacin i da mu je oduzeta sva pokretna i nepokretna imovina bez ikakve reakcije takozvanih "Medjunarodnih Institucija" Ali dobro svi mi znamo da su i te institucija saucesnici u zlocinu sa Hrvatskom. Pravo pitanje je "Zasto Hrvatska tuzi Srbiju?" E pa zato sto je napad najbolja odbrana. Znaju oni dobro ko je u celoj toj prici genocidan i prljav zato i tuze prvi da umanje znacaj srpske protivtuzbe ako ona ikad i bude aktivirana. Srbija umesto da je odmah jos avgusta 1995. godine tuzila Hrvatsku za genocid je cekala da bude tuzena. Zamislite sad ovaj scenario "Ustasa kolje srbina ili jevrejina u Jasenovcu i kad ih zakolje isti tuzi jos zrtve za genocid" Protera oko 400 000 srba 1995. godine pa te iste proterane tuzi za genocid. A sta za to vreme radi (nekad sam i ja u to verovao) Majka Srbija. Cuti i trubi po Guci. Dokle? Dok vise ne bude bilo nikoga da trubi po toj srpskoj Meki Guci ili mozda zatrube neki drugi nama strani trubaci. Ali koga to jos brine u drzavi Srbiji?

Hm... A gdje se ono ratovalo? Jedinice JNA su u interesu, navodim 'očuvanja društvenopolitičkog poretka SFRJ' napadale naselja u Republici Srbiji ili Vojvodini? Ljudi moji, budite malo realni... Bar malo, iz pijeteta prema žrtvama!

srbija nije drzava nego feudalna prcija novokomponovanih lopina "kapitalista" koji su pare stekli prodajom droge i oruzja i pokupovali ministarska mesta, umesto da budu streljani unistice sve

Žalosno da još ima onih koi nisu ni svjesni svoje budalaštine, Hrvacka očišćena od Srba, trebna se zapitat tko je to započeo, 91 tko je naj više kriv za sva dešavanja na prostorima bivše države , neki spominju Ndh, ova Hr nije naslednica tog režima, drugo oni koi spominju Jasenovac , bilo bi dobro da spomenu stradanja na križnom putu.

Anonimna budalo kako mozes da usporedjujes Jasenovac i takozvani krizni put?

Sta nisi pitao pokojnog Tudjmana dok je bio ziv o kriznom putu on je ucestvovao u njemu i u punjenju svih jama kriznog puta. Nisi se setio jer si mu bio zahvalan za zlocine nad Srbima iz Hrvatske.

Inace zahvaljujem se na vasoj tuzbi jer ova nasa banda na vlasti se ne bi setila da vas tuzi za zlocine koje ste pocinili da nije bilo vase tuzbe.

Sve ce sesti na svoje mesto pa ce mo se onda ponovo cuti.

Sve je u prethodnim komentarima više nego jasno rečeno, teško da se ima šta za dodati. Svakom normalnom Srbini sa zdravom logikom sve je kristalno jasno. Prokletstvo nas kao naroda je u tome da smo se doveli u situaciju da nas genocidni narod optužuje za genocid, što je kruna po staroj poslovici; ako ti netko jednom nanese zlo ubio ga Bog, ako ti drugi put nanese zlo ubio Bog i tebe i njega, a ako ti nanese treći put ubio Bog samo tebe, jasno jer si bio dovoljno glup da to dozvoliš. Imali smo dovoljno prilika da sa tom bagrom završimo jednom za svagda, i sad je sve to lanjski sneg. Do nove prilike kad i ako je bude. Samo se postavlja pitanje sa kim; Srbija je jedina zemlja bivše nam države koja je nedavno prikazivala dokumentarni filmski serijal koji je veličao ustašoidnog srbomrzca Broza, ne prikazuju ga ni oni kojima je sve dao; naciju, historiju, državu. Kod nas se više vesele da susedu krepa krava ili da se pocepa politička stranka koja nekome nije po volji nego da se neprijateljima kaže što ih ide i da dobiju šta ih ide.

Ko se dosetio da godisnjicu zameni "obljetnicom"??

Upravo naslov kakav treba biti. Bravo Glas javnosti! Još da Sud odluči pozitivno po tužbi. Sprem te se, spremte, Srbi. Valja vam počet štedjeti za odštetu. Jedan meni, dva Hrvatskoj, dva meni, tri Hrvatskoj... Ukupna šteta, da ne bi bilo zabune iznosi: 32.675.317.500,00 eura. Štednja gospodo, štednja. Mrtve i strah u bestijalnoj agresiji između 1991.-1995., nažalost ne možete vratiti. Naknadu hoćete.

Crk'o da bog da onaj ko stavlja u naslov i u srpski tekst srpskog lista rec OBLJETNICA!

Mars natrag u Hrvatsku kad niste naucili srpski do sada!

Hvala Bogu za ovaj divni, neljudski sud nepravde!!!! Sad imamo priliku da pokazemo celom Svetu ko je vera a ko nevera!!! Sad cemo dokazati svima da su moja majka i otac i stotine hiljada drugih neduzni Srbi izbeglice, osudjeni od drzave Hrvatske na - istrebljenje!!!

Znaci, sad je prilika za Srpstvo da pokaze kolko vredi.

Tako da ocekujem da tadic ni ne podnese protiv-tuzbu. Sta ga boli za Srbe iz Hrvatske - mi nismo drzavljani Srbije. Ni Hrvatske.

Al vazno da su Hodak i Pukanic!
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.