Haradinajev brat na vezi s Al kaidom

Izvor: Blic, 13.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinajev brat na vezi s Al kaidom

Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja koga je Haški tribunal oslobodio optužbe za ratne zločine na Kosovu, sastao se s Muhamedom al Zavahirijem, bratom Ajmana, drugog čoveka Al kaide . Do susreta je došlo u Sofiji avgusta 2001, a ovaj podatak poznat je mnogim obaveštajnim službama.

Za Dauta Haradinaja postoje i dokazi da je učestvovao u sukobima s makedonskim službama bezbednosti. Zbog toga se našao na američkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „crnoj listi" terorista i bio je izbačen iz Kosovskog zaštitnog korpusa.

Braća Haradinaj su aktivno učestvovala i u formiranju Oslobodilačke vojske Medveđe i Bujanovca i Oslobodilačke nacionalne armije u Makedoniji krajem 1999. i početkom 2000. godine.

Porodični klan Haradinaj već godinama kontroliše Peć, Đakovicu, Dečane, Istok i delove granice prema Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji. O tome kako je Ramuš Haradinaj postao komandant ovog područja, kao i o zločinima protiv Srba tokom 1998. godine pred Haškim tribunalom, svedočio je i Zoran Stijović, nekadašnji šef analitike Državne bezbednosti na Kosovu.

- Ramuš Haradinaj je na predlog bivšeg oficira JNA Rustena Tetaja, 24. juna 1998. godine postao komandant operativne zone Dukađnin. Ubrzo je imenovao svoje podređene, koji su počinili najstrašnije zločine. Pod njegovom komandom, uglavnom iz zasede, ubijeno je više od 30 srpskih policajaca - kaže Stijović.

Prvi zločin se dogodio samo dve nedelje posle Haradinajevog imenovanja za glavnokomandujućeg. Dokaze o njegovoj komandnoj odgovornosti i umešanosti u ovaj zločin, Stijović je dostavio Tribunalu.

- U selu Dujak, kod Đakovice, Pjetr Šalja i grupa terorista kidnapovali su Zdravka Radunovića, ekonomistu iz Peći. U teškom stanju odveli su ga u štab kod Haradinaja u Glođanu, gde mu se gubi trag. Radunović je pronađen u kanalu Radenjičkog jezera, pored tela penzionera Velizara Stošića koji je kindapovan dva dana kasnije na putu Belo Polje - Lođa. Forenzičari Umnika utvrdili su da su pre ubistva oteti Srbi mučeni - tvrdi Stijović.

On je svedočio i o ubistvu petnaestogoišnjeg Dalibora Lazarevića iz sela Veliko Krševo, koga su braća Anton i Đon Kitaj, sa grupom terorista, streljala ispred majke i maloletne sestre. Braća Kitaj danas su vođe jednog od vodećih narko-klanova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Blic":Brat Ramuša Haradinaja u vezi s Al kaidom

Izvor: Press, 13.Apr.2008

Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja koga je Haški tribunal oslobodio optužbe za ratne zločine na Kosovu, sastao se s Muhamedom al Zavahirijem, bratom Ajmana, drugog čoveka Al kaide, u Sofiji u avgustu 2001, objavio je današnji "Blic"..

Nastavak na Press...

AL KAIDA JAČA NA KOSOVU!

Izvor: Press, 13.Apr.2008

Amerikanci imaju poverljive izveštaje da na Kosmetu postoje brojne ćelije Al Kaide, ali uporno ćute o tome, problem ignoriše i Beograd!..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.