Haradinaj: Platforma zakasnela

Izvor: B92, 21.Dec.2012, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Platforma zakasnela

Priština -- Bivši premijer Kosova i bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj smatra da je predlog platforme Srbije "zakasneo i nerealan".

Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine nad Srbima, ističe da će kao budući premijer Kosova učiniti sve za normalizaciju odnosa s Beogradom i na samom Kosovu.

Haradinaj je rekao da je s Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija već postignut >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovor da on preuzme funkciju premijera i da će početi da je obavlja u 2013. godini.

O nastavku dijaloga sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, Haradinaj kaže da je reč o "strateški važnom dijalogu i procesu".

On veruje da će dijalog sa Srbijom poslati pozitivnu sliku i olakšati priznanje kosovske nezavisnosti od zemalja koje to još nisu učinile.

"Kosovo je suverena i nezavisna država i kosovska vlada radi na projektima poboljšanja uslova života Srba i svih drugih građana na Kosovu. To je obaveza i prema Ahtisarijevom planu, koji je deo Ustava Kosova. To je naša obaveza i ništa nas ne može sprečiti u tome", tvrdi Haradinaj u intervjuu agenciji Anadolija.

Podsećajući da su Ustavom Kosova zagarantovani "jednaka prava i obaveze svih naroda na Kosovu", Haradinaj je rekao da se kosovska vlada kreće u tom pravcu.

On je izrazio nadu da će i kosovski Srbi shvatiti svoju grešku, prestati da blokiraju reformske procese, kao i da će shvatiti prednosti integracije u kosovsko društvo.

Kosovski analitičar Iljir Deda ocenio je da je platforma u suprotnosti sa Rezolucijom UN i sa zahtevima koje je EU postavila pred Srbiju. On je dodao da nijedna tačka nije prihvatljiva za Kosovo.

On je rekao da će kao budući premijer učiniti sve na "intenziviranju efikasnijeg rada na normalizaciji odnosa između dve zemlje i na samom Kosovu".

Haradinaj je kazao da će s pozicije premijera "nastaviti s radom na reformama i razvojnim strategijama" koje za cilj imaju normalizaciju i poboljšanje uslova života, kako u severnoj, tako i u južnoj Mitrovici i u svim drugim delovima Kosova.

"Desilo se mnogo loših stvari i stradanja. Da su sprečena ta stradanja, sada bismo imali mnogo bolju situaciju i bolji život Srba, Bošnjaka, Albanaca, Turaka i drugih naroda koji žive u ovoj zemlji“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao i da nije "zadovoljan situacijom na Kosovu koju je zatekao po povratku iz Haga", i da je zato odmah "zavrnuo rukave i pokrenuo mnoge susrete u institucijama" i angažovao se na ponovnoj borbi rešavanja kosovskih problema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pao dogovor: Haradinaj premijer Kosova!

Izvor: Akter, 21.Dec.2012

Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj rekao je da je postignut dogovor da on ponovo postane premijer Kosova

Nastavak na Akter...

Haradinaj: Stvoriću bolji život za Srbe na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 21.Dec.2012

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da je platforma Beograda "zakasnela i nerealna" i da će već od početka 2013. godine, kao premijer, raditi na stvaranju boljeg života za kosovske Srbe. ..Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.