Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Haški tribunal premalo doprineo pomirenju

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, ocenio je da taj međunarodni sud nije mnogo doprineo pomirenju u pokrajini.



"Kada je Tribunal uspostavljen bili smo srećni jer smo to shvatali aktom pravde za žrtve i odgovor na ono što se događalo u zemlji. Međutim potom smo bili šokirani kada smo postali predmet tog istog suda. Danas mogu reći da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je jedan Tribunal bio potreban, ali da li je bio uspešan ili ne, teško mogu proceniti. Pomirenju u našem regionu on najverovatnije nije puno doprineo", objasnio je u intervjuu austrijskom državnom radiju "Oe1" Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AKP).

Haradinaja, jednog od nekadašnjih zapovednika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je 3. aprila posle trogodišnjeg sudskog procesa oslobodio svih optužbi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu i Metohiji za vreme oružanih sukoba sa srpskih i jugoslovenskim snagama bezbednosti tokom 1998. godine.

Tužilaštvo Tribunala u Hagu se 2. maja žalilo na delove takve odluke sudskog veća koja je izazvala žestoke negativne reakcije u Srbiji i delu međunarodne zajednice.

Tužilaštvo je u žalbi navelo da mu je Sudsko veće, u "atmosferi zastrašivanja svedoka", onemogućilo da učestvuje u pravičnom suđenju time što mu nije pružilo dodatno vreme da preduzme sve opravdane korake u cilju pribavljanja iskaza svedoka koji se tiču kljucnih tačaka optužnice.

Haradinaj se založio za pomirenje sa kosovskim Srbima, za šta su, kako smatra, potrebne ne samo politički i pravni oblici zaštite manjina, već i praktične mere, poput ekonomskih.

Haradinaj je ocenio i da na severu Kosmeta vlada "specijalan oblik nereda".

"Jedna određena grupa koristi podelu između Prištine i Beogarda, kao i između međunarodnih aktera za potpuno druge interese. To su ilegalna privreda i ilegalne aktivnosti koje se tamo odvijaju. Zbog toga postoji veliki interes u Prištini, Briselu, ali i u Beogradu da se tamo stanje sredi, jer bi u suprotnom bila stvorena jedna slobodna zona za ilegalnu privredu i kriminal", mišljenja je Haradinaj.

Haradinaj je, takođe, izrazio nezadovoljstvo što posle usvajanja ustava Kosova, administracija Ujedinjenih nacija nije okončana, već samo smanjena.

Prema Haradinaju, ostanak Misije UN na Kosmetu (UNMIK), u pre svega Srbima naseljenim delovima, skriva opasnost "de fakto" podele pokrajine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj: Hag nije doneo pomirenje

Izvor: B92, 21.Jun.2008

Beč -- Ramuš Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, ocenio je da taj međunarodni sud nije mnogo doprineo pomirenju na Kosovu... "Kada je Tribunal uspostavljen bili smo srećni jer smo to shvatali aktom pravde za žrtve i odgovor na ono što se događalo u zemlji....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.