Hag tražio od Raša tudej snimak intervjua Mladića

Izvor: Glas javnosti, 04.Sep.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag tražio od Raša tudej snimak intervjua Mladića

MOSKVA - Tribunal u Hagu zatražio je od ruskog TV kanala na engleskom Raša tudej da im dostavi intervju sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem koji je snimljen 1995. godine gde on kaže da su tragični događaji u Srebrenici bili odgovor na delovanje kontingenta UN u toj enklavi.

"Intervju sa Mladićem koji je RT objavio pre dve nedelje izgleda je bio novost ne samo za javnost, nego i za ovo međunarodno telo koje bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je najviše upućeno u zbivanja u ratu u BiH“, navodi se u saopštenju ruskog TV kanala, koji je intervju sa Mladićem posle 15 godina pronašao u arhivi.

Raša tudej je saopštila da će, naravno, sarađivati sa istragom u interesu pravde.

Mladić u intervjuu snimljenom 13. avgusta 1995. godine objašnjava da je u aprilu-maju 1993. godine bio potpisan sporazum o Srebrenici u kojem je enklava proglašena bezbednom demilitarizovanom zonom gde je nedopustivo prisustvo naoružanih lica izuzev snaga UN.

"Ali umesto da razoružaju muslimanske formacije, snage UN su te bezbedne zone pretvorile u bazu za teroriste i fundamentaliste iz koje su vršeni napadi na naša sela i gradove“, naveo je ratni komandant Vojske Republike Srpske.

Mladić je ispričao i da su bosanski muslimani povremeno popunjavali oružane snage uz pomoć Irana, što su sve, kako je naveo, posmatrale mirovne snage UN a „ponekad su čak koristili helikoptere da prebacuju oružje iz Irana i drugu borbenu opremu“.

Na pitanje novinara o otkrivenim masovnim grobnicama sa ostacima više hiljada tela Mladić je ustvrdio da su tu „sahranjeni samo oni koji su poginuli u borbi“.

Mladićev intervju je više od 15 godina ležao u arhivama, a pronašli su ga novinari ruskog TV kanala.

Mladić koji je skoro 16 godina bio u bekstvu, uhapšen je u Srbiji 26. maja ove godine a 31. maja izručen Tribunalu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.