Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag traži povratak Šešelja u pritvor

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas da raspravno veće vrati optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji.

U podnesku tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji "potkopao" duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donelo raspravno veće predsedavajućeg Žana Kloda Antonetija.

Tužilaštvo stoga zahteva da ta odluka bude opozvana, da Šešelju bude naloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da se vrati u Hag i da se, potom održi rasprava o njegovom zdravstenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Tužilaštvo podseća da je Sudsko veće, u odluci o privremenom oslobađanju Šešelja, reagovalo "striktno na humanitarnoj osnovi" nakon što je dobilo poverljivu informaciju o pogoršanju zdravstvenog stanja optuženog.

"Usled zabrinutosti, Sudsko veće je smatralo da je neophodno da se nametnu samo minimalni uslovi za Šešeljovo oslobađanje, prvenstveno da ne utiče na svedoke i žrtve, da ne ometa tok pravde i da se pojavi pred sudom kada se to od njega zatraži", podseća tužilaštvo.

Tužilaštvo Tribunala smatra da je sada očigledno da je zabrinutost Suda zbog zdravstvenog stanja Šešelja "bila neosnovana".

"Šešelj je izjavio da se neće vratiti u Hag. Pretio je ljudima koji sarađuju s tužilaštvom, jasno je iskazao da mu zdravstveno stanje ne predstavlja smetnju da u javnosti daje zapaljive izjave i da vređa žrtve", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.