Hag traži hapšenje Vjerice Radete

Izvor: B92, 01.Dec.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag traži hapšenje Vjerice Radete

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS za nepoštovanje suda zbog navodnih pretnja, zastrašivanja i nuđenja mita svedocima.

Optuženi su Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić, koji se terete da su pokušavali da na različite načine utiču na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

"Međunarodni sud može da pokrene postupak zbog nepoštovanja suda protiv onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 'svesno i hotimično ometaju sprovođenje pravde'. Međunarodni sud smatra integritet svojih postupaka i bezbednost svojih svedoka ključnim elementima vladavine prava", navodi se u saopštenju suda.

Optužnica je podignuta u decembru 2014, a danas je objavljena pošto Vlada Srbije nije sprovela nalog za hapšenje koji im je Tribunal, po današnjem saopštenju, uputio 15. januara ove godine.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić "zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito" dvojici svedoka u procesu Šešelju.

Oni su optuženi da su dvojicu svedoka, koji su sarađivali sa haškim tužilaštvom, pritiskali da ne svedoče protiv, nego u odbranu Šešelja, primoravali ih da potpišu lažne izjave, davali im novac i nudili zaposlenje u SRS zauzvrat.

Svedoci su, navodi se u optužnici, lažno svedočili na jednom od suđenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Jojića, Radete i Ostojića, za šta su bili plaćani i do "500 evra mesečno".

Uplate su prestale posle svedočenja.

Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, od novembra prošle godine čeka presudu Tribunala na privremenoj slobodi u Srbiji.

U pritvoru Tribunala bio je od februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao.

Funkcionerka SRS Vjerica Radeta rekla je da ne želi da komentariše optužbe Tribunala.

"Ne znam šta bih komentarisala. Neka rade svoj posao. Ja ih spremno čekam", kazala je Vjerica Radeta za agenciju Beta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ostojić: Živ se Hagu neću predati

Izvor: Blic, 02.Dec.2015, 12:42

Jovo Ostojić, nekadašnji radikal, koga sa još dvoje - Vjericom Radetom i Petrom Jojićem - traži Haški tribunal, kaže za "Blic" da se živ neće predati...- Videću u kom pravcu će teći stvari. Ako me budu privodili, ja živ tamo neću otići. Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.