Hag, prikazan snimak streljanja Muslimana

Izvor: RTS, 19.Apr.2013, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag, prikazan snimak streljanja Muslimana

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću prikazali snimak streljanja šestorice Srebreničana koje su, sredinom jula 1995. godine, u okolini Trnova pogubili pripadnici srpske paravojne formacije "Škorpioni".

Nastavljajući izvođenje dokaza o optužbi za genocid u Srebrenici, tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu su prikazali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snimak streljanja šestorice Srebreničana koje su, sredinom jula 1995. godine, u okolini Trnova pogubili pripadnici srpske paravojne formacije "Škorpioni".

General Mladić (70) optužen je, između ostalog, za streljanje oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je Vojska Republike Srpske, pod njegovom komandom, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Pripadnici "Škorpiona", pod komandom Slobodana Medića zvanog Boca, streljali su približno 16. jula 1995. šestoricu Muslimana iz Srebrenice u okolini Trnova i to sami i snimili.

Po optužnici, "Škorpioni" su bili jedinica pod kontrolom Službe državne bezbednosti Srbije, koja je u leto 1995. upućena na trnovsko ratište, kao pomoć VRS.

Na snimku prikazanom tokom svedočenja istražiteljke tužilaštva Erin Galager, vidi se kako nekolicina pripadnika "Škorpiona", od kojih neki s crvenim beretkama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih i preplašenih civila, uz pogrdne reči i uvrede, odvode ih u šumu i pojedinačnim hicima i rafalima ubijaju ih s leđa.

Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave.

Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da prenesu tela, a zatim su i oni ubijeni.

Žrtve su kasnije identifikovane kao: Safet Fejzić (17), Azmir Alipsahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Snimak ubistva prvi put je prikazan pred Tribunalom u Hagu juna 1995, na suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, takođe optuženom za genocid u Srebrenici.

Počinioci zločina kod Trnova ubrzo su u Srbiji bili uhapšeni i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne: Slobodan i Aleksandar Medić na po 20 godina zatvora, a Petar Petrašević koji je priznao krivicu, na 13 godina.

Tužioci su danas prikazali i snimak ulaska optuženog Mladića u Srebrenicu, 11. jula 1995.

General Mladić, na snimku, u centru prazne Srebrenice kaže: "Evo nas 11. jula 1995. u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednoga velikog praznika srpskog, poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. I, napokon, došao je trenutak da se posle Bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru".

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 23. aprila.

Bivši komandant VRS optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje Mladiću: Prikazan snimak strijeljanja Muslimana kod Trnova

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2013

HAG - Nastavljajući izvođenje dokaza o optužbi za genocid u Srebrenici, tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu Hagu su danas prikazali snimak strijeljanja šestorice Srebreničana koje su, sredinom jula 1995, u okolini Trnova pogubili pripadnici srpske paravojne formacije "Škorpioni".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.