Hag: postojao plan proterivanja Albanaca

Izvor: Politika, 26.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: postojao plan proterivanja Albanaca

Tibor Varadi: Presude će biti problematičan argument zagovornika nezavisnosti Kosova

Presuda Haškog tribunala u kojoj se kaže da je postojao udruženi zločinački poduhvat, odnosno da su na Kosovu tokom 1999. godine počinjeni zločini prema Albancima, sigurno će biti jedan od argumenata na koji će se pred Međunarodnim sudom pravde pozivati zagovornici nezavisnosti Kosova. Međutim, čak i da je Milan Milutinović osuđen, pitanje je kolika je težina tog argumenta s obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je nezavisnost proglašena devet godina nakon dešavanja koji su predmet presude, kaže u razgovoru za „Politiku” dr Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u sporu sa BiH. On kaže da je iznenađen izuzetno visokim kaznama na koje su osuđeni bivši funkcioneri i pripadnici vojske te da je očekivao da će kazna biti znatno blaža.

„Veza između dešavanja 1999. godine i Deklaracije o proglašenju nezavisnosti je dosta slaba. Osim toga, ovo je prvostepena presuda i ono što je rečeno ne može se smatrati konačno utvrđenom istinom. Pa čak i da se potvrdi drugostepenom presudom, pitanje je koliko su ta dešavanja dovoljan razlog da se proglasi nezavisnost”, kaže profesor Varadi.

Srbija je zatražila savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Advokat Toma Fila, koji je u ovom procesu zastupao Nikolu Šainovića, kaže da je jedina dobra stvar što je bar jedan čovek oslobođen. Međutim, prema njegovom mišljenju, oslobađajuća presuda za Milana Milutinovića samo je manevar Tribunala koji treba da pokaže da su sudili nepristrasno.

„Zanemareni su svi dokazi izvedeni na sudu. Doveli smo gomilu svedoka koji su drugačije govorili od onoga što se čulo u presudi, čak su tako govorili i neki svedoci Tužilaštva. Umesto svega toga čuli smo presudu zasnovanu na izveštaju britanske obaveštajne službe u kome se kaže da je Šainović bio desna ruka Slobodana Miloševića”, ističe Fila.

Smisao ovakve presude je, smatra Fila, da se opravda NATO bombardovanje Srbije, odnosno da se pokaže da su Albanci bili u pravu što su tražili nezavisnost i još više Amerika i ostali koji su priznali tu nezavisnost.

A prema mišljenju advokata Aleksandra Gajića, koji je prisustvovao izricanju presude u Hagu, problem nije samo u drakonskim kaznama već još više u činjenici da se u presudi govori o udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem da se promeni etnička ravnoteža na Kosovu kako bi Srbija tamo zadržala vlast.

„To je stanovište koje bi trebalo da nas zabrine. Ono će sigurno biti jedan od značajnih argumenata zagovornika nezavisnosti. Vrlo je čudno što visina kazne zavisi od veze optuženih sa Miloševićem iako sam Milošević nije osuđen”, kaže Gajić i dodaje da je oslobađajuća presuda za Milutinovića bila očekivana, budući da nije imao velikog uticaja na dešavanja tokom 1999. godine.

J. Cerovina

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Haški tribunal oslobodio je juče bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića krivice za zločine nad kosovskim Albancima 1999, a petorici saoptuženih bivših političkih, vojnih i policijskih zvaničnika izrekao je kazne od 15 do 22 godine zatvora zbog učešća u „zajedničkom zločinačkom poduhvatu”.

Veće sudije Ijana Bonomija osudilo je na po 22 godine zatvora tadašnjeg potpredsednika Vlade SR Jugoslavije Nikolu Šainovića (60); komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića (62) i načelnika Štaba MUP na Kosovu Sretena Lukića (55).

Šainović, Pavković i Lukić su presudom označeni kao ključni učesnici „u zajedničkom zločinačkom poduhvatu” nasilnog proterivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova, od marta do juna 1999, čiji je cilj bila – kako je tvrdila i optužba – „promena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole” nad pokrajinom.

Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

Generale Dragoljuba Ojdanića (67) i Vladimira Lazarevića (59), Tribunal je osudio na po 15 godina zatvora zato što su „pomagali i podržavali” počinjenje zločina u okviru sprovođenja tog poduhvata, ali nisu imali nameru da Albance masovno rasele.

Ojdanić i Lazarević proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje prisilnog premeštanja i deportacije, a oslobođeni su krivice po ostale tri tačke.

Oslobađajuću presudu Milutinoviću, po svih pet tačaka optužnice, veće je obrazložilo nalazom da nije dokazano da je on „značajno doprineo zajedničkom zločinačkom poduhvatu”, budući da nije imao direktnu kontrolu nad snagama VJ i MUP Srbije koji su ga sprovodili.

Takođe, veće je ocenilo da Milutinović nije imao ovlašćenja da spreči i kazni počinjenje zločina.

Bonomi je rekao da će Milutinović, posle izricanja presude, biti pušten iz pritvora u Sheveningenu čim to bude praktično moguće.

Sudije su presudom ustanovile da je dokazano da su snage Srbije i SRJ 1999. proterivale hiljade Albanaca sa Kosova raširenom i organizovanom kampanjom terora, uključujući masovna ubistva.

Prihvatajući kao dokazan navod iz optužnice da su ta zlodela sprovedena u okviru „zajedničkog zločinačkog poduhvata” u kojem su učestvovali optuženi, Sudsko veće je naznačilo da je dokaz za to organizovanost i masovnost kampanje, „uz upotrebu značajnih državnih resursa”, te prikrivanje tela stotina albanskih žrtava u masovnim grobnicama u Srbiji.

Veće je konstatovalo da masovno raseljavanje Albanaca sa Kosova nije bilo uzrokovano NATO bombardovanjem, niti sukobom Vojske Jugoslavije i MUP Srbije sa OVK, što je tvrdila odbrana optuženih.

Kao dokazano, sudije su prihvatile da su VJ i MUP Srbije u 13 opština širom Kosova, posle početka NATO bombardovanja 24. marta 1999, sistematski napadali naselja sa albanskim stanovništvom, maltretirali, pljačkali i ubijali civile, naređujući im da idu u Albaniju ili Crnu Goru, te paleći njihove kuće i uništavajući imovinu. „Sudsko veće je ustanovilo da su snage VJ i MUP namerno proterivale albansko stanovništvo naređujući mu da ode ili stvarajući atmosferu terora kako bi ga naterali da ode”, naznačio je sudija Bonomi.

Po njegovim rečima, presudom je kao dokazano ustanovljeno i da su srpske snage, krajem marta 1999, počinile masovna ubistva stotina Albanaca, uključujući žene i decu, u Đakovici, Celinama, Beloj Crkvi, Maloj Kruši i Suvoj Reci.

Tela nekih od ubijenih kasnije su pronađena u masovnoj grobnici u Batajnici, naglasio je sudija Bonomi.

U završnoj reči, u leto prošle godine, tužioci su tvrdili da su dokazali krivicu svih optuženih i zatražili da oni budu osuđeni na kazne između 20 godina zatvora i doživotnog zatvora.

Nasuprot tome, branioci su tokom svojih završnih izlaganja tvrdili da nema dokaza za krivicu optuženih i da ih stoga Sudsko veće mora osloboditi.

Presudu je izreklo Sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija iz Velike Britanije, u kojem su još Cvetana Kamenova iz Bugarske i Ali Navaz Čouhan iz Pakistana.

Suđenje Milutinoviću i saoptuženima počelo je 10. jula 2006, a završeno je u avgustu prošle godine. Tokom dokaznog postupka, tužioci su izveli 112 svedoka, a odbrana 120 svedoka.

Optuženi Šainović i Ojdanić su u pritvoru Tribunala od proleća 2002, a Milutinović od januara 2003, kada su se dobrovoljno predali. Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005.

Vreme provedeno u pritvoru optuženima će biti uračunato u kaznu.

Beta

[objavljeno: 27/02/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TUŽBA SRBIJE RADI IZVRŠENJA KUMANOVSKOG SPORAZUMA I REZOLUCIJE 1244, PONIŠTAJA PRIZNANJA KOJE JE DATO OD STRANE 62 DRŽAVE U SVETU POJAVLJUJE SE KAO PRETHODNO PITANJE PRED MEDJUNARODNIM SUDOM PRAVDE U HAGU KOJI TREBA DA DA „NEOBAVEZNO SAVETODAVNO MI

Autor: Goran Zecevic, 23.Feb.2009, 23:49

. U dnevnim listovima je danas objavljena izjava Vuka Jeremića data u Moskvi da je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio juče u Moskvi da nema nikakvih šansi da se Medjunarodni sud pravde pozitivno izjasni o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova, ukoliko taj sud...

Hag: postojao plan proterivanja Albanaca

Izvor: EMportal, 27.Feb.2009, 11:37

Presuda Haškog tribunala u kojoj se kaže da je postojao udruženi zločinački poduhvat, odnosno da su na Kosovu tokom 1999. godine počinjeni zločini prema Albancima, sigurno će biti jedan od argumenata na koji će se pred Međunarodnim sudom pravde pozivati zagovornici nezavisnosti Kosova.

Nastavak na EMportal...

Presuda Tribunala može uticati na proces pred MSP

Izvor: Blic, 27.Feb.2009

Stručnjaci za međunarodno pravo ocenjuju da haška presuda kojom su bivši državni zvanicnici Srbije proglašeni krivim za zločine na Kosovu, može donekle da oteža položaj Srbije uoči rasprave u Međunarodnom sudu pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, javlja BBC...Stručnjak...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.