Hag oslobodio Haradinaja

Izvor: Studio B, 29.Nov.2012, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag oslobodio Haradinaja

Haški tribunal izrekao je danas, u novom prvostepenom postupku, oslobađajuću presudu nekadašnjem komandantu OVK Ramušu Haradinaju po svim tačkama optužnice.

Sudsko veće je naložilo da Haradinaj bude momentalno pušten na slobodu, kao i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, koji su takođe proglašeni nevini po svim tačkama optužnice.

Kako je Tanjugu ranije rečeno u Tribunalu, na današnju presudu moguće je, kao i u svakom prvostepenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << postupku, uložiti žalbu.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

Predsedavajući sudija Džastis Bakone Moloto rekao je, obrazlažući presudu, da Tužilaštvo nije dokazalo glavni navod iz tačke šest optužnice o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj uspostavljanje potpune kontrole OVK nad zonom Dukađin prisilnim premeštanjem i zlostavljanjem srpskih, romskih i civila i Albanaca za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim snagama ili na drugi način ne podržavju OVK.

Sudija Moloto je naveo i da ne postoje verodostojni dokazi da je Haradinaj znao za zaločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Prema mišljenju Veća, zločini iz tačke tri, četiri i pet optužnice - mučenja jednog Albanca, srpskog policajca i državljanina BiH, kao i trojice albanskih civila i trojice Crnogoraca su dokazani, ali da optuženi ne snose odgovornost za te zločine. Veće, takođe, smatra da nisu dokazana tačke jedan i dva optužnice, a koje se tiču okrutnog postupanja, ubistva dvojice Roma i srpskog policajca Ivana Zarića.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude.

Po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je 21. jula 2011. ukinulo oslobađajuće presude i naložilo da se delimično ponovi suđenje optuženima po šest tačaka optužnice koje se odnose na okrutno postupanje, mučenje i ubistvo zatočenika u logoru Jablanica, umesto 39 prvobitnih tačaka optužnice.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.