Hag opet odbio žalbu Gotovine

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2011, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag opet odbio žalbu Gotovine

Haški tribunal danas je po drugi put odbio zahtev odbrane hrvatskog generala Anta Gotovine da Srbiju obaveže na dostavljanje dokumenata o operaciji Oluja koji, po tvrdnji branilaca, dokazuju da je egzodus Srba iz Kninske krajine 1995. bio posledica odluke tamošnjeg srpskog vođstva, a ne ofanzive Hrvatske vojske.

Tribunal je generala Gotovinu, koji je zapovedao Olujom, u aprilu nepravosnažno osudio na 24 godine zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine, u avgustu i septembru 1995. Pozivajući se na zapisnike sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SRJ, Gotovinina odbrana, u okviru žalbenog postupka, tvrdi da vlasti Srbije poseduju izveštaje o Oluji koje su morali da napišu oficiri Vojske Jugoslavije koji su bili na službi u armiji Republike Srpske Krajine.

Gotovinini branioci tvrde da su više puta pisanim zahtevima pokušali da od Srbije dobiju te dokumente, ali da im iz Beograda nije stigao nijedan odgovor. U današnjoj odluci kojom je odbilo zahtev odbrane, apelaciono veće Tribunala podsetilo je da se, po pravilima suda, obavezujući nalog državama može izdati samo u izuzetnim okolnostima i ocenilo da Gotovinina odbrana nije pokazala da takve okolnosti postoje.

Sudije su prihvatile i argument tužilaštva da odbrana nije dokazala da bi dokumenti koje traži bili od ključnog značaja za žalbeni postupak. Pitanje uzroka iseljavanja srpskog stanovništva, prvostepeno veće je tokom suđenja podrobno razmotrilo, uzimajući u obzir i sadržaj prepisa sa sednica VSO i mnoštvo drugih dokumenata, te svedočenja srpskih oficira, obrazlozilo je apelaciono veće.

U zahtevu, branioci Gotovine citirali su zaključak sa sednice VSO SRJ, održane 29. avgusta 1995, prema kojem svi oficiri "40. kadrovskog centra" Generalštaba VJ moraju da napišu izveštaje o događajima u njihovoj zoni odgovornosti za vreme "hrvatske agresije" na RSK.

Kadrovski centri GŠ VJ - 40. i 30. - služili su za upućivanje oficira VJ na službu u vojske RSK i Republike Srpske, a preko tih centara oficiri su bili plaćani i ostvarivali su sva statusna prava u VJ, odnosno SRJ.

Zaključkom VSO, na koji se poziva Gotovinina odbrana, ti oficiri su bili obavezani da te izveštaje dostave tadašnjem načelniku GŠ VJ Momčilu Perišiću do 15. septembra 1995.

"Komandanta 40. kadrovskog centra", odnosno tadašnjeg zapovednika vojske RSK Mileta Mrkšića, VSO je, takođe, obavezao da generalu Perišiću "podnese izveštaj o uzrocima pada zapadnih delova RSK". Te dokumente, pomenute u zaključcima sa sednice VSO, odbrana generala Gotovine je tražila od Srbije.

Pored Gotovine, za zločine u Oluji nepravosnažno je osuđen i policijski general Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je drugooptuženi Ivan Čermak oslobođen krivice. Odbrane osuđenih uložile su žalbe na tu presudu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.