Hag odobrio susret Karadžić – Goldberg

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odobrio susret Karadžić – Goldberg

Haški tribunal odobrio Karadžićev zahtev da SAD dostave poverljive podatke o dogovoru sa Holbrukom i razgovara sa ambasadorom Ričardom Golbergom. SAD načelno spremne na saradnju.

Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da razgovara s ambasadorom Filipom Goldbergom, kao i da mu se dostave poverljivi podaci Sjedinjenih Američkih Držzava u vezi sa sporazumom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Karadžića i američkog diplomate Ričarda Holbruka, saopšteno je iz Tribunala.

Veće se, međutim, unapred ogradilo da će taj razgovor, odnosno intervju, kao i informacije koje vlada SAD bude dostavila Karadžiću biti relevantne, odnosno od uticaja na njegov slučaj.

U odluci veća je navedeno da "kako su zvaničnici SAD više puta izrazili spremnost da potraže i dostave Karadžiću materijal u vezi sa sastankom Karadžić Holbruk, Milošević i drugi 18. i 19. jula 1996", kao i da mu omoguće intervju s Golbergom, ono je prihvatilo zahtev nekadašnjeg predsednika RS.

"Sve informacije koje budu dostavljane Karadžiću od strane SAD, biće zaštićene u skladu sa pravilima Tribunala o zaštiti tajnih odnosno poverljivih podataka", dodaje se u odluci veća.

Portparol Tribunala Nerma Jelačić rekla je agenciji Tanjug da realizacija intervjua zavisi da li će "Amerika uspeti da nađe i dovede Gordberga u Hag", i dodala da SAD u načelu izrazile spremnost da sarađuju i pomognu Tribunalu u prikupljanju svih relevantnih dokaza.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države saopštile su da se Karadžićev zahtev razmatra.

"Vlada SAD može da potvrdi da je, kao odgovor na zahtev Radovana Karadžića, iznetog u pismu od 11. decembra 2008. godine, započela potragu za materijalom koji odgovara tom zahtevu, kao i da je pokrenula proceduru da se njen funkcioner učini dostupnim za razgovor", navedeno je u pismu američke ambasade u Hagu juče upućenom Tribunalu.

SAD su ranije zatražile da Tribunal i odbrana garantuju da će tražene materijale - ako postoje - koristiti samo kao osnovu za prikupljanje novih dokaza, kao i da ih neće obelodaniti, niti drugačije upotrebiti, bez dozvole vašingtonske administracije.

Pozivajući se na taj dogovor, Karadžić osporava i nadležnost Tribunala kao i navode optužnice haškog tužilaštva, koja ga tereti za genocid i druge ratne zločine u BiH tokom sukoba devedesetih godina.

Karadžić je uhapšen 21. jula prošle godine u Beogradu posle 12 godina skrivanja, a Tribunalu je isporučen 30. jula.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.