Hag, nema retroaktivne odgovornosti

Izvor: RTS, 11.Mar.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag, nema retroaktivne odgovornosti

Srbija ne može da bude odgovorna za zločine počinjene u Hrvatskoj pre formiranja SRJ, jer je nemoguća retroaktivna primena Konvencije o genocidu, tvrde zastupnici Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Konvencija nije stvorena da bi retroaktivnom primenom regulisala prošlost, već da bi genocid sprečila u budućnosti, navodi zastupnik Srbije Kristijan Tams.

Zastupnici Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu tvrde da vlasti u Beogradu ne mogu da budu smatrane odgovornim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za zločine počinjene u Hrvatskoj pre proglašenja SR Jugoslavije, u aprilu 1992.

Pre proglašenja nove države, zvanični Beograd nije bio član Konvencije o genocidu, koja se, stoga, ne može primeniti na zločine tokom rata u Hrvatskoj 1991, argumentovali su zastupnici Srbije Andreas Cimerman i Kristijan Tams.

Hrvatska tužba protiv Srbije zbog genocida koji je navodno počinjen nad Hrvatima, tokom sukoba u toj republici 1991, predstavlja praktično poziv sudu da retroaktivno primeni Konvenciju o genocidu na srpske vlasti, iako one u to vreme nisu bile članice Konvencije.

Retroaktivna primena Konvencije nije dozvoljena, argumentovali su, u ime Srbije, nemački profesori.

Podsećajući da je sam Međunarodni sud pravde 2008. utvrdio da je SRJ postala članica Konvencije o genocidu 27. aprila 1992, Cimerman je naznačio da su "svi zločini" iz tužbe Hrvatske "počinjeni pre nego što je Srbija bila obavezana" Konvencijom.

To je, smatra Cimerman, 2006. godine potvrdio i tadašnji glavni pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović u razgovoru sa zvaničnicima Ambasade SAD u Zagrebu, prema američkoj diplomatskoj depeši, objavljenoj na Vikiliksu.

"Ukoliko bi sud prihvatio nadležnost od 27. aprila 1992. godine, dana proglašenja SRJ, to bi značilo da najgori zločini počinjeni na teritoriji Hrvatske (na primer u Vukovaru) ne bi bili uzeti u razmatranje, što bi znatno oslabilo hrvatsku tužbu", rekao je tada, po depeši, Šimonović.

Tužba podneta zbog zaštite Hrvata optuženih pred Tribunalom 

Cimerman je iz iste depeše citirao Šimonovićevo objašnjenje zašto je Hrvatska tužbu protiv Srbije podnela tek 1999. godine, za razliku od BiH koja je to učinila već 1993.

"Hrvatska je tužbu podnela 1999. nakon što ju je jedan američki advokat uverio da će optužba protiv Srbije i Crne Gore za genocid na teritoriji Hrvatske paralisati procese protiv Hrvata pred Haškim tribunalom", rekao je tada Šimonović američkim diplomatama, po istom izvoru.

Ponavljajući da se Konvencija o genocidu "ne može primenjivati retroaktivno", zastupnik Tams je ocenio da Hrvatska tužbom nastoji da "prebaci odgovornost vlasti SFRJ na Srbiju".

Tams je ukazao na to da Konvencija o genocidu nije stvorena da bi retroaktivnom primenom "regulisala prošlost", uključujući Holokaust iz Drugog svetskog rata, već da bi genocid "sprečila u budućnosti".

Ukoliko bi se prihvatila retroaktivnost, smatra zastupnik Srbije, Konvencija o genocidu - koja je usvojena u decembru 1948, a stupila na snagu 1951. - mogla bi se primenjivati ne samo na Drugi, već i na Prvi svetski rat i druge sukobe.

Da li bi, u tom slučaju, da ne postoji vremensko ograničenje, Nemačka 1955. ratifikovala Konvenciju o genocidu?

"Da li bi to učinile druge države odgovorne za zlodela u prošlosti, za koja je - s pravom ili ne - rečeno da su predstavljala genocid?", upitao je nemački profesor.

Srbija će sutra nastaviti da odgovara na tužbu Hrvatske, a započeće i izlaganje o svojoj kontratužbi da su vlasti u Zagrebu počinile genocid nad Srbima iz Kninske Krajine, tokom operacije "Oluja", u leto 1995.

Druga runda razmene argumenata biće, uz pauze, održana od 20. marta do 1. aprila.

Hrvatska je tužbu zbog navodnog genocida protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija ne može da odgovara za zločine pre formiranja SRJ

Izvor: BKTV News, 11.Mar.2014

Zastupnici Srbije tvrdili su danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da vlasti u Beogradu ne mogu biti smatrane odgovornim za zločine počinjene u Hrvatskoj pre proglašenja SR Jugoslavije, u aprilu 1992.. . Pre proglašenja nove države, zvanični Beograd nije bio član Konvencije o genocidu,...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.