Srbija ne može da odgovara za zločine pre formiranja SRJ

Izvor: BKTV News, 11.Mar.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne može da odgovara za zločine pre formiranja SRJ

Zastupnici Srbije tvrdili su danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da vlasti u Beogradu ne mogu biti smatrane odgovornim za zločine počinjene u Hrvatskoj pre proglašenja SR Jugoslavije, u aprilu 1992.

Pre proglašenja nove države, zvanični Beograd nije bio član Konvencije o genocidu, koja se, stoga, ne može primeniti na zločine tokom rata u Hrvatskoj 1991, argumentovali su predstavnici Srbije Andreas Cimerman i Kristijan Tams.
Hrvatska tužba protiv Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zbog genocida koji je navodno počinjen nad Hrvatima, tokom sukoba u toj republici 1991, predstavlja praktično poziv sudu da retroaktivno primeni Konvenciju o genocidu na srpske vlasti, iako one u to vreme nisu bile članice konvencije.
Retroaktivna primena konvencije nije dozvoljena, argumentovali su, u ime Srbije, nemački profesori.
Podsećajući da je sam Međunarodni sud pravde 2008. utvrdio da je SRJ postala članica Konvencije o genocidu 27. aprila 1992, Cimerman je naznačio da su “svi zločini” iz tužbe Hrvatske “počinjeni pre nego što je Srbija bila obavezana” Konvencijom.
To je, po Cimermanu, 2006. potvrdio i tadašnji glavni pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović u razgovoru sa zvaničnicima ambasade SAD u Zagrebu, prema američkoj diplomatskoj depeši, objavljenoj na Vikiliksu (Wikileaks).
“Ukoliko bi sud prihvatio nadležnost od 27. aprila 1992, dana proglašenja SRJ, to bi značilo da bi najgori zločini počinjeni na teritoriji Hrvatske (na primer u Vukovaru) ne bi bili uzeti u razmatranje, što bi znatno oslabilo hrvatsku tužbu”, rekao je tada, po depeši, Šimonović.
Srbija će sutra nastaviti da odgovara na tužbu Hrvatske, a započeće i izlaganje o svojoj kontratužbi da su vlasti u Zagrebu počinile genocid nad Srbima iz Kninske krajine, tokom operacije Oluja, u leto 1995.
Druga runda razmene argumenata biće, uz pauze, održana od 20. marta do 1. aprila. Hrvatska je tužbu zbog navodnog genocida protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. Međunarodni sud pravde se u novembru 2008. oglasio nadležnim za tužbu Hrvatske potiv Srbije, posle rasprave u kojoj je srpski pravni tim tu nadležnost osporavao.
Izvor: Novi magazin
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Srbija nije postojala kad se desio "genocid"

Izvor: Vesti-online.com, 11.Mar.2014

Predstavnici srpskog pravnog tima danas su pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu izneli stav da tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid gubi smisao ako se zna da su se zločini sa "genocidnom namerom", koje je opisala Hrvatska desili uglavnom pre 27. aprila 1992. godine, odnosno do nastanka Savezne...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.