Hag danas izriče presudu Milanu Milutinoviću

Izvor: Politika, Tanjug, 25.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag danas izriče presudu Milanu Milutinoviću

Tribunal će se prvi put izjasniti o odgovornosti predsednika jedne države za zločine koji su počinjeni na njenoj teritoriji, nad Albancima na Kosovu 1999. godine. – Presude i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću

Specijalno iz Haga za „Politiku”

Duh Slobodana Miloševića lebdeće danas po podne sudnicom Haškog tribunala dok sudija Ijan Bonomi, iz Velike Britanije, bude izricao presudu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije, saoptuženim za zločine nad Albancima na Kosovu 1999.

Da li su, kako tvrdi Haško tužilaštvo, visoki zvaničnici Miloševićeve vlasti i oficiri snaga bezbednosti tokom rata na Kosovu bili učesnici u „zajedničkom zločinačkom poduhvatu”, odnosno zaverenici u unapred skovanom planu za „promenu etničke ravnoteže na Kosovu”, zločinima i nasilnom progonu Albanaca, a radi zadržavanja „trajne srpske kontrole nad pokrajinom”.

Ili su optuženi, kao što tvrdi odbrana, časno branili svoju zemlju od usklađenih napada „terorističke OVK” i agresije NATO-a koji su za cilj imali nezakonitu secesiju Kosova od Srbije istovremeno zagovarajući mirno rešenje, human odnos prema civilima i kažnjavanje ratnih zločina koje su, protivno naređenjima, počinili pojedinci van njihove kontrole.

Koji će odgovor na ta pitanja dati veće predsedavajućeg Bonomija– u kojem su još Cvetana Kamenova iz Bugarske i Ali Navaz Čouhan iz Pakistana – nisu se usudili se da prognoziraju ni pravnici sa najviše iskustva u Haškom tribunalu, tim pre što će presuda, kako očekuju, biti najduža i najsloženija u istoriji tribunala.

Sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999. optuženi su tadašnji potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, tada načelnik Generalštaba VJ, Nebojša Pavković, komandant Treće armije VJ; Vladimir Lazarević, zapovednik Prištinskog korpusa VJ i Sreten Lukić, šef Štaba MUP-a Srbije na Kosovu.

U završnoj reči, minulog leta, tužioci su tvrdili da su dokazali krivicu svih optuženih i zatražili da oni budu osuđeni na kazne između 20 godina zatvora i doživotnog zatvora. Nasuprot tome, branioci su tokom svojih završnih izlaganja tvrdili da nema dokaza za krivicu optuženih i da ih stoga sudsko veće mora osloboditi.

Tokom suđenja, koje je počelo 10. jula 2006, a završeno je u avgustu prošle godine, tužioci su predstavili mnoštvo svedočanstava da su pripadnici „snaga Srbije i SRJ” na Kosovu – u Maloj Kruši, Đakovici, Suvoj Reci, Meji i u drugim mestima počinili više teških zlodela sa višestrukim albanskim žrtvama, a zatim proterivali stanovništvo.

Ključno za odluku sudskog veća o stepenu (ne)vinosti optuženih biće, međutim, ocena da li su tužioci uspeli da dokažu svoju osnovnu tezu o kojoj su predočeni ređi i posredniji dokazi – da su zločini počinjeni u okviru unapred planirane kampanje terora, koju je osmislio Milošević, u cilju proterivanja 800.000 Albanaca sa Kosova, a da su Milutinović i saoptuženi delili tu nameru i naređivali, podsticali i pomagali zlodela ili da su za njih znali, a nisu ih sprečili, ni kaznili vinovnike.

Šestorica optuženih jednoglasno su tokom procesa, preko svojih branilaca i svedoka, negirali da je takav plan postojao i da su ga oni sprovodili, navodeći da su zločine činili nekontrolisani pojedinci, a da su masovne pokrete albanskog stanovništva izazvali strah od NATO-bombi i sam OVK.

Kao najozbiljniji dokaz o kosovskoj „zločinačkoj zaveri” političkog, vojnog i policijskog vrha u Beogradu, tužioci su tokom procesa označili masovne grobnice sa stotinama leševa Albanaca, uključujući i žrtve iz familije Beriša, u Batajnici i Petrovom Selu kod Kladova. Nekoliko tadašnjih pripadnika MUP-a Srbije potvrdilo je pred Tribunalom da su tela transportovali sa Kosova i pokopavali u Batajnici, kako su neki svedočili, po nalogu tadašnjeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i prvog čoveka policije Vlastimira Đorđevića.

Današnjom presudom, Haški tribunal će se prvi put izjasniti o odgovornost predsednika jedne države za zločine koji su u njoj počinjeni. Tribunal je po optužnici za zločine na Kosovu 1999. sudio i tadašnjem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, ali je on, 2006. godine umro pre okončanja procesa.

Radoš Milutinović

[objavljeno: 26/02/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U četvrtak presuda Milutinoviću i grupi za kosovske zločine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Feb.2009

Sudsko vijeće Haškog tribunala u četvrtak će izreći presude bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici suoptuženih srbijanskih političkih, vojnih i policijskih funkcionera, optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999. god ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hag: Milutinović oslobođen, ostali osuđeni!

Izvor: Mondo, 26.Feb.2009, 17:41

Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo je bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića. Šainović, Pavković i Lukić osuđeni 22 godine zatvora. Ojdanić i Lazarević provešće u zatvoru 15 godina.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.