Hag: Vratiti Šešelja u pritvor

Izvor: VOA, 01.Dec.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Vratiti Šešelja u pritvor

Haško tužilaštvo zatražilo je poništavanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, što je pozdravljeno u Evropskom parlamentu

Tužilaštvo Haškog suda zatražilo je danas vraćanje Vojislava Šešelja u pritvor, odnosno poništavanje odluke o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Tužilaštvo je ocenilo da Šešeljevo ponašanje na slobodi, odnosno svakodnevne provokacije koje upućuje otkako se vratio u Srbiju, "potkopavaju temelje >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << odluke o njegovu privremenom puštanju na slobodu".

"Sudsko veće bi trebalo da poništi prvobitnu odluku o Šešeljevom privremenom puštanju na slobodu i zakaže saslušanje po njegovom povratku u Hag kako bi se razmotrilo pitanje bilo kakvih budućih puštanja na privremenu slobodu u njegovom slučaju", navelo je Haško tužilaštvo u zahtevu sudu.

Tužilaštvo je upozorilo i na Šešeljeve izjave kako ne planira da se vrati u Hag, iako je jedan od uslova za njegovo puštanje na slobodu bio taj da će se vratiti u Hag čim ga sud pozove.

U Evropskom parlamentu su zadovoljni odlukom Haškog tuzilaštva da traži povratak Vojislava Šešelja u pritvor. Za jedne je tome doprinijela nedavna rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju, dok drugi to, s obzirom na ponašanje optuženog za ratne zločine na privremenoj slobodi, smatraju očekivanim činom.

Autor rezolucije Evropskog parlamenta, usvojene prošle sedmice na plenarnoj sjednici u Strazburu, je uvjeren da težina stava parlamenta po ovom pitanju se jednostavno nije mogla ignorisati.

"Očito je da je rezolucija EP, usvojena ogromnom većinom parlamentaraca, imala svoga učinka, pa je na osnovu operativnog paragrafa tri naše rezolucije, haško tužilaštvo očito uzelo u obzir nove okolnosti koje su nastale nakon privremenog poštanja na slobodu optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja, gdje su i oni u svojoj argumentaciji rekli sve ono sto smo mi rekli u rezoluciji- jedan, da je svojim ponašanjem vrijedjao i ponižavao žrtve, uticao na svjedoke, najavio da se neće donbrovoljno vratiti u Hag i time prekršio oba uslova koji su bili eksplicitno navedeni u nalogu Suda", rekao je"pokretač rezolucije o Šešelju Evropskog parlamenta, Andrej Plenković.

Zadovoljstvo odlukom haških tužitelja dijeli i Plenkovićev sunarodnik iako pripada drugoj političkoj grupi. Za njega ona nosi najmanje tri poruke:

"Prije svega, riječ je o pritisku na Raspravno vijeće koje je od početka donijelo jednu krajnje dvojbenu odluku, tu je i riječ o pritisku na vlasti u Republici Srbiji koje su se takodje potpuno neadekvatno postavile prema govoru mržnje na svome tlu, a treći oblik pritiska vidim u eksplicitnom obraćanju onima koji su u Evropskom parlamentu, ali ne samo u njemu, htjeli do kraja relativizirati i ignorisati upravo Šešeljevo javno istupanje. Mislim da se radi o dobrodošloj odluci", naveo je član Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Tonino Picula:

Zadovoljstvo zahtjevom Haškom sudu da prekine privremenu slobodu Vojislavu Šešelju ne krije ni slovački politički veteran, iako je prošle sedmice iskazao protivljenje donošenju parlamentarne rezolucije o optuženom za ratne zločine.

"Ne bih imao ništa protiv da se od vlasti u Srbiji traži da se izjasne o Šešeljevim aktivnostima, ali bi to trebalo da bude učinjeno na normalan, civilizovan i dostojanstven način", naveo je član Komiteta za spoljne poslove Evvropskog parlamenta, Eduard Kukan.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.