Hag: Srbi počinili zločin u Manjači

Izvor: B92, 24.Sep.2012, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Srbi počinili zločin u Manjači

Hag -- U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Hagu zaštićeni svedok rekao da su jula 1992. srpske snage počinile zločine nad muslimanskim zarobljenicima u logoru Manjača.

Svedok RM-051 je u to vreme bio na dužnosti u tom logoru - iz njegovog iskaza proizlazi da je bio obaveštajno-bezbednosni oficir Vojske Republike Srpske i da je učestvovao u isleđivanju pritvorenika.

Rekao je da je, pre no >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je u leto 1992. prekomandovan na Manjaču, bio "podređen generalu (Zdravku) Tolimiru", tadašnjem Mladićevom pomoćniku za obaveštajno-bezbednosne poslove.

RM-051 je izjavio da su se 24 muslimanska zarobljenika ugušila u kamionima kojim su 7. jula 1992. bili dopremljeni iz Sanskog Mosta u Manjaču, a dvojica su ubijena u logoru.

Tadašnji komandant VRS, Mladić (69), optužen je, pored ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam bosanskih opština, uključujući Sanski Most, dostigao razmere genocida.

Smrt 24 Muslimana u kamionima na putu za Manjaču, po rečima svedoka, bila je posledica "neprofesionalnog" i "nehumanog" postupka srpskih policajaca koji su ih pratili.

Ubistvo dvojice pritvorenika u samom logoru bilo je "iznenađenje", ali su počinioci, vojni policajci, bili identifikovani "za pola sata", rekao je RM-051.

Kao "stvarni izgled" pritvorenika i logora, svedok je prihvatio snimak koji su tužioci prikazali u sudnici.

Na snimku su, na podu hangara ili iza bodljikave žice, uplašeni, uznemireni i onemoćali pritvorenici, od kojih neki mršavi do kostiju.

"Nema se ništa ni dodati, ni oduzeti...To je bilo stanje u momentu snimanja", kazao je RM-051.

Svedok je u kratkom iskazu potvrdio i da je ispitivanjem utvrđeno da stotine Muslimana koje su bile pritvorene, među njima i maloletnici, i stariji od 60 godina, nisu učestvovale u sukobima, niti u vojnim formacijama.

Odgovarajući tokom unakrsnog ispitivanja na pitanja Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, RM-051 je rekao da Muslimani koji su se ugušili na putu ka Manjači nisu bili primljeni u logor kao ratni zarobljenici, te da su stoga bili u nadležnosti MUP, a ne vojske RS.

"Mi smo u logor primali samo žive ljude. Ako bi neko preminuo, vraćali smo ih sa onima koji su ih dovodili", rekao je svedok i dodao: "Sve do zvanične predaje nama, zarobljenici su bili u nadležnosti MUP".

Za smrt dvojice pritvorenika, svedok je rekao da ga je "ražalostila" zato što je mislio "da se u našoj organizaciji to ne može desiti".

"Za pola sata su bili pronadjeni počinioci, obavljen je uviđaj, doveden je patolog... I jeste malo kasno, ali su na kraju i počinioci bili procesuirani i trojica od četvorice su dobila duge vremenske kazne", izjavio je RM-051.

Na pitanje Mladićevog advokata o tome da li je o "eventualnim zločinima" izveštavao pretpostavljene, svedok je odgovorio potvrdno, uz opasku da je taj izveštaj "verovatno" išao uz liniju komande do samog vrha.

Na Stojanovićevu primedbu da svedok "ne može znati da li su informacije o nedelima dostavljene Glavnom štabu VRS", RM-051 je rekao da veruje da ih je njegov pretpostavljeni prosledio.

Svedok je tvrdio i da bi Manjača, po dobroj organizaciji, bila "na prvom mestu" među logorima u BiH zato što su pritvorenike redovno posećivali predstavnici Crvenog krsta, Merhameta i novinari. Tvrdio je i da je u logoru svakodnevno radio i - "nutricionista".

"Borili smo se da se koliko-toliko ljudski odnosimo prema tim ljudima, smatrajući da na svoje dve noge treba da izađu iz logora, odnosno živi i zdravi", tvrdio je RM-051.

Suđenje Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce plavih šlemova UN, 1992-95, nastavlja se sutra.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svedok: Srbi su krivi za Manjaču

Izvor: Akter, 24.Sep.2012

U nastavku suđenja Ratku Mladiću zaštićeni svedok rekao da su jula 1992. srpske snage počinile zločine nad muslimanskim zarobljenicima u logoru Manjača

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.