Hag: Rasprava o nesaradnji Srbije s Tribunalom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Feb.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Rasprava o nesaradnji Srbije s Tribunalom

Pretresno vijeće Haškog tribunala za danas je zakazalo javnu raspravu o nesaradnji Srbije, odnosno propustu vlasti da postupe po nalogu za hapšenje radikala Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića.

U ime Vlade Srbije raspravi će prisustvovati Koordinator pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Saša Obradović, piše "Blic".

Tribunal je zakazao raspravu nezadovoljan prvim izvještajem Beograda o tome šta je preduzeto na hapšenju troje radikala optuženih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << za nepoštovanje suda zbog prijetnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svjedoke u predmetu protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Nalog za njihovo hapšenje i transfer u Hag izdat je u januaru 2015. godine, a kako do toga nije došlo pretresno vijeće je u januaru naložilo vlastima u Beogradu da podnose mjesečne izvještaje o "naporima koje ulažu".

U prvom takvom izvještaju od 2. februara ove godine, Vlada Srbije je navela da nije postupila po nalogu za hapšenje pošto još čeka odgovor predsjednika Tribunala na pismo koje mu je uputila 7. decembra 2015. predlažući da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu.

Pretresno vijeće, međutim, smatra da dopisivanje sa predsjednikom Tribunala ne suspenduje međunarodno pravne obaveze Srbije i ne oslobađa je dužnosti izvršavanja naloga međunarodnog suda.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Vlada upućuje protestnu notu Haškom tribunalu

Izvor: Studio B, 10.Feb.2016

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da će Vlada Srbije uputiti protestnu notu Haškom tribunalu zbog današnjeg ponašanja pretresnog veća prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje radikala...Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da će Vlada...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.