Hag: Aneksija Krima isto što i rat Rusije i Ukrajine

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2016, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Aneksija Krima isto što i rat Rusije i Ukrajine

U izveštaju o preliminarnoj istrazi tužioca Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda priključenje Krima je izjednačeno sa oružanim konfliktom između Rusije i Ukrajine, međutim Rusija se ne nalazi pod jurisdikcijom Haškog tribunala, jer nije ratifikovala njegov statut.

"Prema informacijama koje dobijamo situacija na teritoriji Krima i Sevastopolja se može izjednačiti sa međunarodnim oružanim konfliktom između >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ukrajine i Ruske Federacije. Taj međunarodni oružani konflikt je počeo 26. februara 2014. godine kada je Rusija upotrebila Oružane snage radi stavljanja dela teritorije Ukrajine, bez njene saglasnosti, pod svoju kontrolu" navodi se u izveštaju koji je objavljen na sajtu Haškog tribunala.

Prema izveštaju, zakon o međunarodnim oružanim konfliktima se može primeniti i nakon 18. marta 2014. godine u istoj meri kao što situacija na teritoriji Krima i Sevastopolja može biti ekvivalentna stanju okupacije koje se nastavlja.

"Preuzimanje upravljanja nad Krimom od strane Ruske Federacije se desilo bez borbi. Ruska vojska je bila iskorišćena za uspostavljanje kontrole nad teritorijom, uključujući ukrajinske vojne baze i vladine zgrade, i sredinom marta Vlada Ukrajine je počela da povlači vojne jedinice, koje su se nalazile u krimskim bazama, na glavnu teritoriju zemlje" navodi se u izveštaju.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.