Hag: Pojasniti optužbe za Gotovinu

Izvor: B92, 20.Jul.2012, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Pojasniti optužbe za Gotovinu

Hag -- Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je od tužilaštva tog suda da razradi svoje teze o krivici hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Gotovina i Markač su osuđeni za progon srpskog stanovništva tokom i posle akcije hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine.

Žalbeno veće traži od tužilaštva da dostavi akt kojim će pojasniti da li Gotovina i Markač mogu biti odgovorni po komandnoj odgovornosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili kao pomagači u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonito artiljerijsko gađanje pojedinih gradova u Krajini ili da nisu članovi udruženog zločinačkog poduhvata, prenose hrvatski mediji.

To veće u svom aktu ističe da taj nalog tužilaštvu ni na koji način ne predstavlja izražavanje stavova žalbenih sudija o bilo kom aspektu žalbe dvojice hrvatskih generala koji su 15. aprila prošle godine zbog ratnih zločina nad Srbima iz Krajine u "Oluji" nepravosnažno osudjeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

Takođe, veće je do 31. avgusta dalo rok odbrani dvojice generala da odgovori na akte tužilaštva o alternativnoj odgovornosti.

Žalbeno veće bi pravosnažnu presudu trebalo da objavi krajem godine.

Prema presudi, Gotovina i Markač bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tudjman, u cilju proterivanja sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač su proglašeni krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva i nehumana dela nad srpskim stanovništvom u Krajini.

Takodje, Gotovina je, po presudi, naredio nezakonito granatiranje Knina i drugih gradova u Krajini i nije učinio ništa da spreči i kazni zločine svojih podredjenih nad srpskim stanovništvom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.