Hadžić bio protiv saživota sa Hrvatima

Izvor: NaDlanu.com, 19.Okt.2012, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadžić bio protiv saživota sa Hrvatima

HAG, 19. oktobra 2012. (Beta) - Svedok optužbe Veljko Džakula izjavio je u petak na sudjenju bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću pred Tribunalom u Hagu da je Hadžić 1992. godine bio protiv saživota Srba i Hrvata i povratka hrvatskog stanovništva u RSK.

HAG, 19. oktobra 2012. (Beta) - Svedok optužbe Veljko Džakula izjavio je u petak na sudjenju bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću pred Tribunalom u Hagu da je Hadžić 1992. godine bio protiv saživota Srba i Hrvata i povratka hrvatskog stanovništva u RSK.Hadžić (54) je u 14 tačaka optužen za progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportaciju i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja, uništavanje kulturnih i verskih objekata i pljačku."Zvanična politika RSK bila je da se Hrvati ne mogu vratiti u RSK, uz stalni izgovor da za to nisu stvoreni uslovi. Nije se dozvoljavao ni povratak Srba na teritorije pod hrvatskom kontrolom. Hadžić nije bio ni za povratak Hrvata, ni za povratak Srba, ni za zajednički život", rekao je Džakula koji je 1992. bio potpredsednik Vlade RSK.Premda je "javno zagovarao" sprovodjenje Vensovog mirovnog plana, kojim je početkom 1992. okončan sukob u Hrvatskoj, Hadžić, po Džakulinim rečima, nije bio spreman da taj plan potpuno sprovede."Hadžić nije hteo da sprovede demilitarizaciju, kao preduslov za sve ostalo. RSK nije bila demilitarizovana. I za povratak izbeglica, predvidjen planom, se stalno govorilo da ne postoje uslovi, ali se ti uslovi nisu ni stvarali", kazao je svedok.Hadžić je poslednji, 161. optuženi, u pritvoru Tribunala u Sheveningenu. Posle sedmogodišnjeg skrivanja, vlasti Srbije uhapsile su ga 19. jula 2011. na Fruškoj Gori, a 22. jula je prebačen u pritvor Tribunala u Sheveningenu.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Svedok: Hadžić je bio protiv saživota sa Hrvatima

Izvor: Akter, 19.Okt.2012

Svedok optužbe Veljko Džakula izjavio je u petak na sudjenju bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću pred Tribunalom u Hagu da je Hadžić 1992. godine bio protiv saživota Srba i Hrvata i povratka hrvatskog stanovništva u RSK

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.