General Perišić ponovo u Hagu

Izvor: B92, 18.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Perišić ponovo u Hagu

Bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić (FoNet, arhiv)

Hag -- Bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić vraća se u četvrtak u Hag sa privremene slobode, gde će mu 1. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << početi suđenje

Perišiću u Haškom tribunalu predstoji suđenje po optužnici koja ga tereti za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni, a koja uključuje granatiranje Zagreba, opsadu Sarajeva i zločin u Srebrenici. Tokom suđenja, Tužilaštvo će pokušavati da dokaže da je prvi čovek jugoslovenske vojske pomagao i podržavao akcije vojski Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

Perišić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u martu 2005, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom odbacio je sve tačke optužbe. U junu, godinu dana kasnije, pušten je na privremenu slobodu do početka suđenja.

General Perišić je jedan od učesnika oktobarskih promena u Srbiji i lider tadašnjeg Pokreta za demokratsku Srbiju. U vladi Zorana Đinđića bio je potpredsednik zadužen za bezbednost.

Tužilaštvo Haškog tribunala računalo je na Perišića kao na ključnog svedoka na suđenju Slobodanu Miloševiću. U Hagu se moglo čuti da je, pristankom da svedoči u tom procesu, mogao izbeći da i sam bude optužen. Kao potencijalni svedok tima Karle del Ponte, Perišić se i pojavio u Hagu, u januaru 2004, ali nikada nije seo na klupu za svedoke u sudnici u kojoj se sudilo Miloševiću, sa kojim se, navodno, definitivno razišao 1998. godine, kada ga je upozoravao da namere NATO-a da bombarduje Srbiju treba shvatiti ozbiljno.

Posle višednevnih razgovora, iz krugova bliskih Tužilaštvu moglo se čuti da Perišić nije prihvatio da Miloševića optuži za učešće u masakru Muslimana u Srebrenici, te da se on neće pojaviti kao svedok.

Četrnaest meseci kasnije, Perišić je i sam optužen.

Suđenje generalu Perišiću trebalo bi da počne 1. oktobra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Perišić danas u Hagu, suđenje počinje 1. oktobra

Izvor: Blic, 18.Sep.2008

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), general Momčilo Perišić, danas se vraća u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, gde će mu početi suđenje 1.oktobra, izjavio je danas Tanjugu portparol Tribunala Refik Hodžić.....Hodžić je naveo da će pretpretresna konferencija u ovom...

Nastavak na Blic...

Perišić danas u Hagu, suđenje počinje 1. oktobra

Izvor: Kurir, 18.Sep.2008

HAG, 18. septembra (Tanjug) - Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), general Momčilo Perišić, danas se vraća u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, gde će mu početi suđenje 1.oktobra, izjavio je danas Tanjugu portparol Tribunala Refik Hodžić. Hodžić je naveo da će pretpretresna...

Nastavak na Kurir...

Perišić se vraća u Hag

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Sep.2008

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić vraća se danas s privremene slobode u Hag, gdje će mu 1. oktobra početi suđenje. Perišiću predstoji suđenje po optužnici koja ga tereti za ratne zločine u Bosn ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.