Formiran tim za istragu o organima?

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiran tim za istragu o organima?

Beograd -- Karla del Ponte izjavila da je niko nije kontaktirao u vezi s formiranjem tima Euleksa koji će ispitivati navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Kako piše "Blic", bivša haška tužiteljka bila je iznenađena i zatečena informacijom o formiranju i konkursu za izbor novog sedmočlanog tima, koji bi trebalo da u okviru Euleksa istraži navode iz izveštaja Dika Martija.

''Ništa ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znam o tome, ali treba da sačekamo da vidimo šta će se dešavati narednih dana'', rekla je Del Ponteova i naglasila da je ona ''uvek'' spremna da preuzme tu istragu.

''Blic'' nezvanično saznaje da je konkurs za izbor sedmočlanog tima završen i da bi ove sedmice mogla biti poznata imena sudija i tužilaca koji bi trebalo da ispitaju sistem otmica, ubistava i preprodaje organa, kao i umešanost vrha OVK u ove operacije.

Novi tim tužilaca i sudija, piše ''Blic'', pridružiće se već formiranom timu Euleksa koji od januara sprovodi preliminarnu istragu. Deo tima biće smešten u Briselu, a deo u Prištini.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je da će proces biti vođen pod jurisdikcijom Prištinskog okružnog suda, jer Brisel ne može da ima jurisdikciju na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Hag,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.