Evidentirano 60 otmica dece

Izvor: S media, 03.Feb.2011, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evidentirano 60 otmica dece

Tokom prethodne tri godine evidentirano je 60 slučajeva medjunarodne otmice dece, koja su odvedena iz Srbije ili dovedena u Srbiju, izjavila je danas ministarka Snežana Malović.

Ministarka je u izjavi Tanjugu, povodom regionalne konferencije o primeni Haške konvencije o gradjansko-pravnim aspektima medjunarodne otmice dece, koja se održava u Beogradu, istakla da Konvencija reguliše situacije u kojima se može tražiti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vraćanje deteta koje je iz zemlje stalnog prebivališta nezakonito odvedeno preko državne granice u drugu zemlju.

Cilj Haške konvencije je da obezbedi najbolje interese dece kroz brz postupak uspostavljanja predjašnjeg statusa deteta, istakla je ministarka.

Ona je navela da Konvencija ima široku primenu u 84 zemlje, a sve više dobija na značaju u okolnostima bržeg prekograničnog prometa ljudi, porasta broja inostranih brakova, olakšanja postupka razvoda i tehničkog napretka saobraćajnih sredstava.

Ukrajinke rađaju srpske bebe

"Ministarstvo pravde pripremilo je radnu verziju zakona za zaštitu dece od medjunarodne otmice, čije se usvajanje očekuje u toku ove godine", najavila je Malovićeva.

Ona je objasnila da se Ministarstvo pravde opredelilo za osnivanje radne grupe za izradu nacrta Zakona kojim će biti razradjena pravila postupka za primenu Haške konvencije zbog problema u njenoj praktičnoj primeni u Srbiji, ali i šire.

"Sama konvencija ne daje dovoljno instrumenata za sprovodjenje osnovnog načela hitnosti i postoje prepreke u domaćem pravu za njenu efikasnu primenu i zbog toga je neophodno doneti zakon kako bi se otklonile prepreke u praksi", istakla je Malovićeva.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo pravde i TAIEX (Tećnical Ašistance and Information Exćange Instrument) - posebno odeljenje u okviru Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje.

U radu konferencije učestvuju predstavnici resornih ministarstva, organa starateljstva, kao i sudije iz zemlja bivše Jugoslavije, Turske, Rumunije i Nemačke.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EVIDENTIRANO 60 OTMICA DECE ZA TRI GODINE

Izvor: Kurir, 03.Feb.2011

BEOGRAD- Tokom prethodne tri godine evidentirano je 60 slučajeva međunarodne otmice dece, koja su odvedena iz Srbije ili dovedena u Srbiju, izjavila je ministarka Snežana Malović..BEOGRAD- Tokom prethodne tri godine evidentirano je 60 slučajeva međunarodne otmice dece, koja su odvedena iz Srbije...

Nastavak na Kurir...

60 otmica dece u tri godine

Izvor: Vesti-online.com, 03.Feb.2011

Tokom prethodne tri godine evidentirano je 60 slučajeva međunarodne otmice dece, koja su odvedena iz Srbije ili dovedena u Srbiju, kaže ministarka Snežana Malović...Ministarka je, povodom regionalne konferencije o primeni Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice dece,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.