Dokazi o trgovini organima uništeni nenamerno

Izvor: S media, 27.Jan.2011, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazi o trgovini organima uništeni nenamerno

Savetnik glavnog tužioca Haškog tribunala Frederik Svinen izjavio je danas da su materijali prikupljeni tokom istraživanja trgovine ljudskim organima otetih na Kosovu uništeni 2005. godine jer je Tužilaštvo ocenilo da ne može da ih koristi kao dokaze.

Svinen je u izjavi za televiziju B92 naveo da su ipak svi materijali fotografisani i snimljeni, kao i da su sa njima bili upoznati svi koji su bili ukljuceni u slučaj.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Hag je 2005. godine delimično bio uključen u istragu, kako bi utvrdili da li te materijale mogu da koriste za slučajeve koji su se vodili pred Tribunalom.

On je dodao da je tada odlučeno da se materijali unište jer ne može da se napravi veza izmedju njih i aktuelnih slučajeva pred Tribunalom.

''Nije na meni da komentarišem zašto je to uradjeno, mogu samo da primetim da smo 2005. uvideli da taj materijal nije mogao da se koristi kao dokaz u slučajevima, čuvali smo ga neko vreme, ali nismo mogli ga držimo ovde'', kazao je Svinen.

Specijalni Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je u intervjuu za NIN izjavio je da ne optužuje Haški tribunal za zaveru, ali da misli da je taj sud počinio grešku, uništivši dokaze iz istrage vodjene 2004. godine, u mestu Ripe u blizini Burela u Albaniji, povodom

''To svakako nije normalan postupak ni u jednom tribunalu u svetu. Kada prikupljate dokaze i mislite da nemate neophodan dokaz ili nemate odgovarajuću nadležnost da nastavite istragu, dokaz se nikada ne uništava, pogotovo kada nije došlo do njihovog zastarevanja. Dokazi se čuvaju, jer se u danom trenutku kasnije mogu pojaviti novi koji će dati drugačiji značaj starim", rekao je Marti.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.