Dok nije postao dr Dabić, Karadžić (ni)je boravio u manastiru?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok nije postao dr Dabić, Karadžić (ni)je boravio u manastiru?

NOVI SAD/RAVANICA - Haški optuženik Radovan Karadžić nikada nije boravio u manastiru Vrdnik-Ravanica na Fruškoj gori, rečeno je u tom ženskom manastiru. Branilac haškog optuženika Radovana Karadžića advokat Svetozar Vujačić izjavio je danas da je njegov klijent pet godina koristio identitet "Dragan Dabić", ali da ne zna

šta je radio pre toga.

"To nije istina, novine samo lažu. Njega (Karadžića) smo videli i za njega čuli isto koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vi", rečeno je u fruškogorskom manastiru Ravanica.

U manastiru Ravanica kod Ćuprije nisu želeli da govore o tvrdnjama da se Karadžić skrivao u manastiru sa tim imenom.

"Vrata manastira su širom otvorena svima, svako može da dođe na liturgiju, da tokom dana boravi u manastiru, ali mi imamo mogućnosti da nekoga primimo samo na jednu noć", rekla je sestra Marina iz manastira Ravanica, zadužbine kneza Lazara.

Prema njenim rečima, čim su u medijima videli informaciju o tome da je Karadžić možda boravio u manastirima znali su da će "biti problema".

Monahinja je izveštača Bete uputila da se sa pitanjima o haškom optuženiku obrati vladiki braničevskom Ignjatiju ili igumaniji manastira Ravanica, ali za sada nije bilo moguće stupiti u kontakt sa njima.

Manastir Vrdnik-Ravanica na Fruškoj gori je 1989. godine pretvoren u ženski manastir. Manastir je stradao u NATO bombardovanju, kada su zvonik i krov napukli.

Legenda kaže da je manastir osnovan za vreme sremskog mitropolita Serafima, još u predturskom dobu, pre 1521. godine, a prvi put se spominje u turskom popisu iz 1566-67 godine.

Današnja beogradska "Politika" navela je da se Karadžić možda skrivao u manastiru Hilandar na Svetoj gori, kao i u manastirima Gornjak i Ravanica u Srbiji.

U Srbiji ima više manastira sa imenom Ravanica, a u "Politici" se ne precizira na koji se manastir misli.

Karadžićev advokat ne zna da li se krio u manastiru

Branilac haškog optuženika Radovana Karadžića advokat Svetozar Vujačić izjavio je danas da je njegov klijent pet godina koristio identitet "Dragan Dabić", ali da ne zna šta je radio pre toga.

Karadžić je, kako je advokat rekao novinarima ispred Specijalnog suda, najmanje pet godina koristio identitet Dragana Dabića, bio je stručni konsultant u tri privatne klinike, honorarno pisao za listove.

Upitan o navodima da se Karadžić pre toga krio u manastirima, Vujačić je kazao da sa klijentom nije pričao gde je bio pre tog vremena.

Vujačić je kazao i da je Karadžić upoznat sa haškom optužnicom koja ga tereti za genocid i ratne zločine i koja mu je uručena 22. jula, navodeći da su to "tri optužnice za najteža krivična dela koja mogu da postoje kao da je pobio pola sveta".

Oduševljen odbranom Šešelja

Prema njegovim rečima, Karadžić je pratio suđenje u Haškom tribunalu, oduševljen je odbranom Šešelja, a pratio je suđenje Slobodanu Miloševiću.

On je ostao pri tvrdnji da će sutra u 19.55 podneti žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Karadžića i dodao da će ona biti odbijena za tri sekunde i da će u roku od sat biti završen posao koji bi u normalnim uslovima trajao mesec dana.

"Po Vekariću on će biti (izručen) za vikend, po Vukčeviću u ponedeljak ili utorak, a po meni ni u ponedeljak ni u utorak nego malo kasnije", naveo je on.

On je demantovao navode medija da je Karadžić krio identitet i priznao ga tek posle DNK analize.

"Prva stvar koju je rekao bila je jedan sat posle ponoći istražnom sudiji, na pitanje 'jeste li vi Radovan Karadžić', on je rekao 'jesam'", rekao je Vujačić.

Dodao je da ne štrajkuje glađu, da se odlično oseća i izgleda dobro i da je svestan da ne može da izbegne transfer u Hag.

Vujačić je ponovio tvrdnju da je "apsolutno tačno da je Karadžić imao dogovor sa Holbrukom" da neće biti uhapšen ako napusti sve javne funkcije.

Vujačić je ponovio i tvrdnju da je Karadžić uhapšen u petak i kazao da su mu se javila tri putnika iz autobusa koji mogu da posvedoče da je Karadžić uhapšen 18. jula u autobusu 73, na liniji Novi Beograd-Batajnica, a ne u ponedeljak 21. jula uveče kako je zvanično saopšteno.

Prema njegovim rečima, Karadžić je "kidnapovan" i držan tri dana nezakonito, bez znanja i saglasnosti istražnog sudije.

Uhapšen u petak, prekinute sednice skupština

Vujačić je rekao da mu je Karadžić tražio da podnese krivičnu prijavu protiv NN lica koja su ga, kako tvrdi "kidnapovali 18. jula i držali ga, ne zna se gde, nezakonito u pritvoru".

"To ne samo da tvrdi Karadžić već i tri putnika koji žive u Batajnici, vlast ima milion razloga da tvrdi da je uhapšen u ponedeljak, jer im je trebalo tri dana da organizuju obezbeđenje koje ni Bin Laden ne bi imao, a u međuvremenu su prekinute i sednice republičkog i gradskog parlameta", rekao je on.

Sednica republičkog parlamenta prekinuta je u petak 18. jula ujutro, dok je gradski konstituisan u ponedeljak, 21. jula.

Vujačić je istakao da će neko morati da obrazloži zašto je govorio neistinu o datumu hapšenja Karadžića svetskoj i domaćoj javnosti i ocenio da bi zbog toga ostavku trebalo da podnes etužialc za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.