Danas počinje Hanuka

Izvor: RTS, 11.Dec.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Hanuka

Od danas do 18. decembra Jevreji slave praznik Hanuka ili Hag haurim, praznik slobode i svetlosti. Za vreme svečanosti u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak, koji liči na menoru, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Praznik svetlosti i slobode, Hanuka ili Hag haurim, od danas do 18 decembra ove godine praznuju Jevreji.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić čestitao je veliki jevrejski praznik Hanuku svim pripadnicima jevrejske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednice.

"Čestitam svim građanima Srbije koji slave jevrejski praznik svetlosti Hanuku. Želim vam da praznične dane provedete u porodičnom okruženju, u radosti i miru", poručio je Tadić u čestitki.

Praznik čestitao i premijer Mirko Cvetković.

"Svim građanima jevrejske veroispovesti upućujem iskrene čestitke povodom praznika Hanuke. Neka Vam bude srećan ovaj praznik svetlosti, sa željom da ga provedete u porodičnom okruženju, u dobrom zdravlju i blagostanju", navedeno je u premijerovoj čestitki.

Hanuka se slavi u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere, kada je "ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz Hrama".

U danima Hanuke Jevreji se sećaju pobede jednog od petorice Hakohenovih sinova - vojskovođe zvanog Makabi (čekić) - nad Sirijcima i ponovnog osvećenja hrama u Jerusalimu.

Svečanost traje osam dana i za to vreme u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak (hanukija), koji liči na menoru, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Najpre se osam jednakih sveća, za svaki dan praznika po jedna, postavi s desna na levo, potom se posebnom svećom "šamaš" koja stoji u pomoćnom kraku, sveće pale s leva u desno, svakog dana, da bi na kraju osmog dana praznika bile sve upaljene.

Legenda kaže da je posle razaranja jerusalimskog Hrama u njemu nađeno ulje za svećnjak - menoru, koje je bilo dovoljno samo za jedan dan. Ali, ulje je u kandilima gorelo punih osam dana što se u judaizmu smatra čudom.

U dane Hanuke pevaju se ode jerusalimskom Hramu, jedu se krofne svih osam dana praznika koji se slavi po kućama, školama, jevrejskim zajednicama, udruženjima i na trgovima. U Izraelu se sveće pale na svim trgovima i pred Gradskom kućom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jevreji slave Hanuku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2009

Jevreji od danas do 18. decembra slave praznik Hanuka ili Hag haurim, praznik slobode i svijetlosti. U danima Hanuke Jevreji se sjećaju pobjede vojskovodje zvanog Makabi - nad Sirijcima i ponovnog posvećenja hrama u Jeruzalemu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.