Izvor: B92, 28.Feb.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas da obešteti Frenkija

Beograd -- Sud u Beogradu presudio je da list Danas Franku Simatoviću isplati 200.000 dinara zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva.

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije i haški optuženik Franko Simatović je tužbom pred Trećim opštinskim sudom tražio 500.000 dinara zbog tekstova iz 2005. godine koje je objavio beogradski dnevni list.

Sporni su bili tekstovi "Frenki Simatović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rukovodi operacijom dobrovoljnog predavanja", u kome se tvrdilo da Simatović, dok je na privremenoj slobodi, pomaže u hapšenju bivših saboraca, i "Pretnje Bojanu Tončiću", u kome se tvrdilo da je Simatovićevo okruženje pretilo novinaru Danasa zbog prvog teksta.

S obzirom na to da su navode teksta demantovali Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom i Kancelarija Haškog tribunala, sud je zaključio da je njegovim objavljivanjem zloupotrebljena Ustavom garantovana sloboda štampe, koja je ograničena pravom na lično dostojanstvo.

Sud je ukazao da isplata novca, kao satisfakcija za nematerijalnu štetu, kod oštećenog lica "uspostavlja narušenu psihičku ravnotežu", i procenio da je, u konkretnom slučaju i okolnostima, pravična naknada od 200.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.