Danas da obešteti Frenkija

Sud u Beogradu presudio je da list Danas Franku Simatoviću isplati 200.000 dinara zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

13:18

Default images

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije i haški optuženik Franko Simatović je tužbom pred Trećim opštinskim sudom tražio 500.000 dinara zbog tekstova iz 2005. godine koje je objavio beogradski dnevni list.

Sporni su bili tekstovi "Frenki Simatović rukovodi operacijom dobrovoljnog predavanja", u kome se tvrdilo da Simatović, dok je na privremenoj slobodi, pomaže u hapšenju bivših saboraca, i "Pretnje Bojanu Tončiću", u kome se tvrdilo da je Simatovićevo okruženje pretilo novinaru Danasa zbog prvog teksta.

S obzirom na to da su navode teksta demantovali Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom i Kancelarija Haškog tribunala, sud je zaključio da je njegovim objavljivanjem zloupotrebljena Ustavom garantovana sloboda štampe, koja je ograničena pravom na lično dostojanstvo.

Sud je ukazao da isplata novca, kao satisfakcija za nematerijalnu štetu, kod oštećenog lica "uspostavlja narušenu psihičku ravnotežu", i procenio da je, u konkretnom slučaju i okolnostima, pravična naknada od 200.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: