DOKTOR DABIĆ U DESETERCU

Izvor: Kurir, 07.Jun.2010, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOKTOR DABIĆ U DESETERCU

Guslari ponovo pevaju pesme o Radovanu Karadžiću, samo su stihovi promenjeni - glavni junak je Dragan David Dabić

UŽICE - Nijedan ispraćaj i svadba u zapadnoj Srbiji ne mogu proći bez Radovana Karadžića. Poslednjih meseci na svadbama, veseljima povodom ispraćaja regruta u vojsku, na rođendanima od Pala i Bratunca do Pljevalja i okoline narodni pesnici i guslari ponovo pevaju o Radovanu! Jedino su stihovi promenjeni i - prilagođeni trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nekada najtraženiji haški begunac!

Tako jedna od novijih pesama o Radovanu, ispisana rukom narodnog pesnika, počinje konstatacijom da su svi mislili kako se „Rašo krije nasred ravne gore Romanije", pa oni koji su ga tražili „obiđoše polovinu svijeta", „al’ se Rašo Batajnicom šeta"! U daljem opisu takve situacije narodni pesnik konstatuje da „preti Tadić haškom optužnicom, al’ se Rašo šeta Batajnicom", pa zatim nevoljno saopštava „poslušajte, braćo moja draga, Rašo nam je prebačen do Haga!".

Ipak, već u sledećem stihu u pesmu se vraća optimizam, pa uz tradicionalni pozdrav „samo za kuma i kumu" pevač iz sveg glasa nastavlja „ima Rašo Šešelja jarana, doć’ će oni za godinu dana".

- Niko nema što doktor imade, kilo kose i dva kila brade! Oj doktore Davide, tebi mnogi zavide, duga kosa, duga brada, al’ će neko da nastrada - nastavlja se pesma o Radovanu u pomalo zagonetnom tonu.

Slede i stihovi u kojima se još kaže „Radovane, jelika te krije, prodaše te Srbi iz Srbije", te „hajde, Rašo, šubaru nakrivi, ima tvojih četana još živih"...

Stare pesme o Radovanu, one o njegovom slavnom skrivanju po šumama gore Romanije, danas su manje-više demode, pa se tako na veseljima retko mogu čuti stihovi „poslušajte, braćo moja draga, Radovana traže nam iz Haga, suvo zlato za njega daju, no Radovan nije na prodaju"!

Još ređe se iz grla narodnih pevača oko Drine može čuti čuvena pesma o Radovanu:

- Hoću srpskog da opevam lava, što ga krije u gori jelika, ne može mu ništa Amerika... (...) Ko izdao vuka s Romanije, ognjište mu opasale zmije... Snijeg pao i povio grane, đe si noćas, brate Radovane...

U istoriju su otišli i stihovi o Radovanovom skrivanju - „šanac mi je zelena dolina, uzdanica puška od čelika, čuvaju me sa planine vuci, ne smiju mi udariti Turci", i možda najčuvenija od svih pesama spevanih o Radovanu, ona - „Radovane, izađi iz rupe, da te Karla poljubi u d...".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.