Branilac Haradinaja sudija u žalbenom procesu Šešelju

Izvor: Blic, 10.Maj.2016, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branilac Haradinaja sudija u žalbenom procesu Šešelju

Bivši branilac Ramuša Haradinaja, britanski pravnik Ben Emerson, biće jedan od petoro sudija koje će odlučivati o žalbi tužilaštva na oslobađajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao Vojislavu Šešelju.

Kako je danas saopšteno u Hagu, Emerson će biti jedan od članova žalbenog veća u procesu Šešelju, kojim će predsedavati američki sudija Teodor Meron, dugogodišnji predsednik Tribunala i sudskog Mehanizma koji ga nasleđuje.

Emerson je bivšeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vođu OVK dva puta uspešno branio pred Tribunalom.

Prvi put, Haradinaj je 2008. godine oslobođen krivice za ratne zločine nad Albancima i Srbima u okolini Dečana. Posle usvojene žalbe Tužilaštva, suđenje je delimično ponovljeno, ali je i na kraju tog procesa Tribunal 2012. godine oslobodio Haradinaja.

Emerson je, posle te presude, oštro napao bivšu glavnu tužiteljku Karlu Del Ponte što je uopšte podizala optužnicu protiv Haradinaja.

U žalbenom veću u procesu Šešelju biće još sudije Florans Arej iz Kameruna, Li Mutoga iz Kenije i Ivo Rosa iz Portugala.

Prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je Šešelja, 31. marta, krivice za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991/91/93, a Tužilaštvo je u žalbi ocenilo da je presuda "nerazumna" i "neobrazložena".
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.