Bramerc pozvao Tribunal da odbaci Šešeljeve zahtjeve

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2015, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc pozvao Tribunal da odbaci Šešeljeve zahtjeve

HAG - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je danas Žalbeno vijeće da odbaci zahtjev lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da ne bude prihvaćena žalba Tužilaštva na odluku suda o njegovom privremenom oslobađanju.

 "Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima", navodi se u Bramercovom podnesku objavljenom u Haškom tribunalu.

U podnesku se ističe da je žalba >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Tužilaštva zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, "koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje".

Među tim aktivnostima navedene su izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, prijetnje osobama koje sarađuju sa Tužilaštvom, izjave uvredljive po žrtve, kao i izjave i ponašanje koje dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.

Bramerc u podnesku navodi da Šešelj pokušava da skrene pažnju Žalbenog vijeća lažnim tvrdnjama kojima glavnom tužiocu pripisuje političke motive.

On je ocijenio da Šešeljeve "neosnovane tvrdnje o neprimjerenom ponašanju glavnog tužioca predstavljaju zloupotrebu procedura Tribunala".

Šešelj je 6. februara zatražio od Žalbenog vijeća Haškog tribunala da odbaci Bramercovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o njegovom privremenom puštanju na slobodu i zatražio pokretanje postupka za utvrđivanje Bramercove disciplinske odgovornosti.

On je ocijenio da je Bramercova žalba neosnovana i politički obojena i pozvao Žalbeno vijeće da pokrene postupak za utvrđivanje Bramercove disciplinske odgovornosti zbog političkog djelovanja i daljeg rušenja kredibiliteta Haškog suda.

Bramerc je 20. januara uložio žalbu na odluku Sudskog vijeća kojom je odbijen zahtjev Tužilaštva od 1. decembra da Šešelj bude vraćen u Hag sa privremene slobode.

Šešelj je odlukom Sudskog vijeća 12. novembra privremeno pušten iz pritvora Haškog tribunala zbog bolesti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.