Bramerc:Evidentan napredak saradnje

Izvor: B92, Beta, 12.Maj.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc:Evidentan napredak saradnje

Beograd -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je, u razgovoru sa Mirkom Cvetkovićem, ocenio da je evidentan napredak Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom.

Kako je saopšteno posle sastanka premijera Srbije Mirka Cvetkovića sa tužiocem Bramercom, Vlada veruje da je Brajmercu pružen jasan dokaz da su nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj saradnji sa Hagom i da će haški tužilac imati razloga da pozitivno izvesti o naporima Srbije na ostvarivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pune saradnje.

Premijer Cvetković je istakao da smatra da je Vlada Srbije pružila jasan dokaz da su njeni nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj saradnji sa Haškim tribunalom.

Predsednik Vlade Srbije očekuje da će, posle ove posete, glavni tužilac Bramerc imati razloga da pozitivno izvesti o naporima Srbije na ostvarivanju pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Sudeći prema saopštenjima sa sastanaka koje je glavni tužilac Haškog tribunala imao u Beogradu sa najvišim zvaničnicima Srbije, Bramerc je pohvalio efikasnost nadležnih organa, posebno u oblasti dostavljanja dokumenata i podataka, kao i pristupa arhivama.

Ipak sintagma 'puna saradnja', koja bi Srbiji omogućila deblokiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, najverovatnije neće biti u izveštaju koji će Bramerc podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Niko u Tužilaštvu, niko u međunarodnoj zajednici ne dovodi u pitanje iskrenost naših namera, ali smo takođe svesni da bez izručenja Mladića i Hadžića, naš put ka Evropskoj uniji neće biti odblokiran”, kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"To je realnost i ja ne želim da podrgrevam lažna očekivanja. Onog trenutka kada Mladić bude u Hagu, tek tada ćemo biti sigurni da Srbija može da nastavi svoj put ka EU”, ocenio je on.

Sastanci sa tužiocem Bramercom bili su, po svemu sudeći, i napeti zbog komentara koje su zvaničnici u Beogradu iznosili na presudu Veselinu Šljivančaninu.

Zamerke na ove komentare sudske presude naći će se i u izveštaju Ujedinjenim nacijama.

"Gospodin Bramerc je rekao da će to sadržati i izveštaj koji će podneti Savetu bezbednosti, da se time kreira jedna loša atmosfera u društvu i da je neprimereno da političari komentarišu odluke suda. Ja sam rekao sve suprotno od onoga što je Bramerc tvrdio i to je bila stvar oko koje se uopšte složili nismo”, naveo je Ljajič.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom tvrdi da srpski zvaničnici nisu minimizirali zločine kao i da su u komentarima na trostruko povećanje kazne bili uzdrđani i umereni.

On je podsetio da je i Hrvatska komentarisala prvostepenu presudu u istom slučaju, ali da se to nije našlo u izveštaju tužioca.

Što se okončanja saradnje sa Tribunalom tiče i konačnog hapšenja dvojice preostalih begunaca, u Srbiji se uglas ponavlja da se u to ulažu svi napori.

"Ne mogu da predvidim rok. Ja sam više puta ponavljao da se nadam da će do kraja godine napori dati rezultat i da ćemo okončati saradnju”, rekao je Ljajić.

O detaljima prvog dana posete Serža Bramerca Beogradu možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Serž Bramerc u Beogradu

Izvor: BBC na srpskom, 11.Maj.2009, 22:37

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je u dvodnevnu posetu Beogradu, neposredno uoči predaje svog redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

Nastavak na BBC na srpskom...

Bramerc završava posetu Beogradu

Izvor: RTS, 12.Maj.2009

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić oštro odgovorio na zamerke glavnog tužioca Haškog tribunala o komentarisanju nedavnih presuda tog suda. Srbija ima dostojanstvo, ovo nije banana republika, rekao Ljajić. Serž Bramerc se, ranije danas, sastao i sa premijerom Mirkom...

Nastavak na RTS...

Bramerc danas sa Cvetkovićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2009

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji završava dvodnevnu posetu Beogradu, razgovaraće danas s predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bramerc pohvalio saradnju Srbije u dostavljanju dokumenata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Maj.2009

Glavni tuižlac Haškog tribunala Serž Bramerc danas je u razgovoru sa premijerom Mirkom Cvetkovićem ocenio da je od formiranja sadašnje Vlade Srbije evidentan napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, saopštila je Vlada Srbije. Bramerc je pohvalio e ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Bramerc sa Cvetkovićem

Izvor: RTS, 12.Maj.2009

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić oštro odgovorio na zamerke glavnog tužioca Haškog tribunala o komentarisanju nedavnih presuda tog suda. Srbija ima dostojanstvo, ovo nije banana republika, rekao Ljajić. Serž Bramerc se, ranije danas, sastao i sa premijerom Mirkom...

Nastavak na RTS...

Skandalozno: HAG PODIŽE OPTUŽNICU PROTIV PRESSA!

Izvor: Press, 13.Maj.2009, 00:37

Glavni haški tužilac Serž Bramerc najavio podizanje optužnice protiv glavnog urednika Pressa zbog nepoštovanja suda! Zaprećena kazna od čak 100.000 evra i sedam godina zatvora!. .Tužilaštvo Haškog tribunala najozbiljnije razmatra mogućnost podizanja optužnice protiv glavnog urednika...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.