Bramerc završava posetu Beogradu

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc završava posetu Beogradu

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić oštro odgovorio na zamerke glavnog tužioca Haškog tribunala o komentarisanju nedavnih presuda tog suda. Srbija ima dostojanstvo, ovo nije banana republika, rekao Ljajić. Serž Bramerc se, ranije danas, sastao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rasim Ljajić podsetio je glavnog haškog tužioca da je Hrvatska "otvoreno i ekstremno" komentarisala presude "Vukovarskoj trojci", naglasivši da "nikom nije palo na pamet" da takav potez Zagreba prijavi Savetu bezbednosti UN.

"Kada mi komentarišemo presude, to se nađe u izveštaju u Savetu bezbednosti... Mi imamo dostojanstvo, ovo nije banana republika da nam bilo ko iz međunarodne zajednice govori šta smemo da kažemo. Pogotovo, jer su izjave odmerene", rekao je Ljajić.

Bramerc je, tokom jučerašnje runde sastanaka u Beogradu, zamerio srpskim zvaničnicima što su komentarisali presude Tribunala, ocenjujući da "će to biti otežavajuća okolnost i za realizaciju ideje Beograda da osuđeni izdržavaju kazne u Srbiji".

Glavni haški tužilac se, ranije danas, sastao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, koji je   ocenio da je Srbija dokazala potpunu posvećenost saradnji sa Tribunalom i istakao da je njegova vlada pružila jasan dokaz da su njeni nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj saradnji sa tim sudom.

Bramerc je, tokom razgovora sa srpskim premijerom, ocenio da je od formiranja ove vlade evidentan napredak u saradnji sa Tribunalom i pohvalio efikasnost Beograda, naročito u oblasti dostavljanja neophodnih dokumenata i podataka, kao i pristupa arhivama, saopštila je Vlada Srbije.

Cvetković je, istovremeno, rekao da očekuje da će Bramerc "imati razloga da sačini pozitivan izveštaj o naporima Srbije da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom".

Tokom dva dana razgovora u Beogradu, najviši srpski zvaničnici preneli su Bramercu da će Srbija nastaviti u potpunosti da sarađuje sa sudom u Hagu i da se intenzivno traga za preostalim optuženicima.

Bramerc se juče susreo sa predsednikom Borisom Tadićem koji je istakao da će vlasti u Beogradu nastaviti da u potpunosti sarađuju s tim sudom.

Glavni tužilac Bramerc došao je u posetu Beogradu u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN sredinom juna, u kome će oceniti i saradnju Srbije.

Budući da su na slobodi još dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić ta saradnja, po Bramercovom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, još nije potpuna, uprkos značajnom napretku, ostvarenom hapšenjem Radovana Karadžića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.