Bosni prete vraćanjem viza

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosni prete vraćanjem viza

Holandija i Francuska uputile su Evropskoj komisiji pismo u kojem joj predlažu da počne sa uspostavljanjem mehanizma monitoringa provođenja bezviznog režima koji je BiH i Albaniji dat uz određene uslove. Hag i Pariz žele da se omogući brzo, ali privremeno, vraćanje na šengensku listu u slučaju kriznih situacija.

"One žele mogućnost brze odluke, bez velike procedure, brzu promenu uredbe, ali na ograničeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vreme", rekao je dobro upućeni izvor.

Pismo se zasniva na uslovu koji su Hag i Pariz postavili prošle godine, a kako su tada navele holandske i francuske diplomate dve zemlje žele ostati uverene da će se standardi koji su omogućili bezvizni režim poštovati i kad slobodna putovanja u šengenske zemlje stupe na snagu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon koja još nema podataka o tome da li dve balkanske zemlje koje su poslednje dobile slobodan vizni režim zadovoljavaju standarde.

"Nismo čuli ništa neobično ili negativno. Evaluacija nije gotova", rekla je Fajonova.

Evropska komisija objaviće u maju izveštaj o tome da li se poštuju standardi pod kojima je dat bezvizni režim.

Francuska i Holandija smatraju da je došlo vreme za uspostavljanje tog "mehanizma", a to znači sistema provere održavanja standarda, kao i sankcija u slučajevima prekršaja.

Albanskim dopisnicima su briselske diplomate rekle da se Albaniji sugeriše sređivanje unutrašnje političke situacije koja dovodi u opasnost bezbednost i održavanje reda i zakona, pa tako i bezbednosti viznog režima.

BiH se ne pominje u negativnom kontekstu u pogledu viznog režima, ali se i u tim razgovorima izražava želja da se što pre osnuje vlast kako bi postojao politički garant situacije u zemlji, pa tako i poštivanja standarda viznog režima.

Nekoliko diplomata koje je Srna konsultovala kažu da bi ukidanje bezviznog režima, pa i privremeno, bilo gotovo nezamisliv politički korak.

"Zahtevi koje su u svom pismu postavile dve članice EU - Francuska i Holandija - u pogledu viznog režima su "maksimalistički", ali toga ne treba da se plašimo. To je početna pozicija u pregovorima. Na narednim sastancima, druge zemlje članice će ih smanjivati dok se ne dođe do kompromisa'', preneo je svoj utisak evropski diplomata.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.