Bomel: Debata o ratifikacija SSP u septembru

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bomel: Debata o ratifikacija SSP u septembru

HAG - Potpredsednik Komiteta za evropske poslove u holandskom parlamentu Hari van Bomel izjavio je da je proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zapravo "već počeo" i da se sada radi samo o tehničkim pitanjima vezanim za konačnu odluku.

Prema njegovim rečima, parlamentarna debata o ratifikaciji SSP sa Srbijom trebalo bi da se održi u septembru ili oktobru.

"Proces ratifikacije je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << već počeo. Ministar (spoljnih poslova Uri Rozental) uputio je predlog Parlamentu i sada bi mi trebalo da načinimo sledeći korak i iznesemo svoje pisane komentare na to", rekao je Van Bomel Tanjugu.

Van Bomel je podsetio da je predsednik Komiteta za spoljne poslove Henk Jan Ormel u sredu predložio da se otpočne proces ratifikacije S SP sa Srbijom.

"Zaista, gospodin Ormel je predložio da počnemo ovaj proces, ali ne u smislu da donesemo odluku pre letnje pauze u radu parlamenta. On je predložio da napišemo svoje komentare pre pauze kako bi ministar mogao da pripremi svoju reakciju tokom pauze", precizirao je Van Bomel.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je uverenje da će holandski parlament, kao i ostale zemlje koje to još nisu uradile, ubrzo ratifikovati S S P.

Holandija je nastavak evropskih integracija Srbije, pa samim tim i ratifikaciju S SP, uslovljavala punom saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom, odnosno hapšenjem Ratka Mladića.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izvestio je početkom nedelje Savet bezbednosti UN da je Srbija, hapšenjem Mladića, ostvarila značajan napredak i ispunila jednu od ključnih obaveza prema tom sudu.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sada je ratifikovalo 18 od 27 parlamenata država članica EU, a on će stupiti na snagu tek kada ga ratifikuju sve zemlje Unije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.