Blagoje Simić odslužio hašku kaznu, vratio se kući

Izvor: Blic, 18.Mar.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagoje Simić odslužio hašku kaznu, vratio se kući

BEOGRAD - Blagoje Simić, ratni šef Kriznog štaba opštine Šamac, osuđen zbog ratnog zločina, vratio se večeras kući pošto je izdržao dve trećine zatvorske kazne koju mu je izrekao Tribunal u Hagu.

Pošto je danas pušten iz zatvora u Škotskoj gde je izdržava kaznu, Simić je večeras stigao u svoje rodno selo.

Simića je dočekalo više od 300 meštana koji su na ulazu u Kruškovo Polje postavili veliki natpis "Blagoje, dobrodošao kući".

Isti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << natpis stajao je i na Simićevoj rodnoj kući, u kojoj danas niko ne stanuje.

Simić je u selo stigao u pratnji rođaka, a dočekao ga je bivši haški optuženik Milan Simić.

Simića su oko 17.30 sati na aerodromu u Beogradu dočekali supruga i dve kćerke, kao i rodbina, rođaci i prijatelji koji su mu poželeli dobrodošlicu.

"Dobro sam. Prvo ću da odem kući sa prijateljima i porodicom", rekao je kratko Tanjugu vidno uzbuđeni Simić, koji se prethodno pozdravio sa dvadesetak članova porodice, prijateljima i rodbinom.

Simić je u Haškom tribunalu bio osuđen na 17 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva sa područja opštine Šamac, a kazna mu je posle žalbe smanjena na 15 godina.

Simić, po profesiji lekar, bio je prvi državljanin Srbije koji se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 2001. godine.

Blagoje Simić rođen je u Kruškovom Polju u opštini Šamac. Posle rata u BiH (1992-1995) živeo je u Srbiji, u Čajetini.

Prema pisanju medija u Republici Srpskoj, Simić se tokom robijanja u Škotskoj bavio izučavanjem alternativne medicine i slikarstvom.

Hag je optužnicu protiv Simića podigao u julu 1995. godine, za zločine počinjene prema muslimanima i Hrvatima na početku rata.

Simić je tvrdio da nije kriv, a osuđen je oktobra 2003. godine na 17 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva, od aprila 1992. do decembra 1993. godine.

Proglašen je krivim za podsticanja i pružanja pomoći za nezakonita hapšenja i zatvaranja nesrpskog stanovništva, držanje pritvorenika u nehumanim uslovima, primoravanje Hrvata i muslimana na prisilan rad i nasilno premeštanje nesrpskog stanovništva.

Žalbeno veće je odbacilo tačke optužnice za bezobzirno i nehumano postupanje, odnosno mučenje i maltretiranje.

Povezane vesti: Istraga o streljanju oko 1.800 Bošnjaka Haško tužilaštvo - dokazan zločinački poduhvat Hrvata Tužilaštvo se žalilo na presude za zločine u Srebrenici Svi traže Hašku arhivu Darko Elez osuđen na devet godina zatvora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.