Baruh de Spinoza – princ bezbožnik

Izvor: Studnel.com, 24.Nov.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baruh de Spinoza – princ bezbožnik

Spinoza je rođen u Holandiji, u porodici Jevreja prebeglih iz Portugala. Na veliko zadovoljstvo porodice, školovao se za rabina, ali je već tu pokazao svoj radoznali duh i neprihvatanje svih ustaljenih dogmi. Vremenom je napustio tradicionalna gledišta judaizma, a kada je odbio da se odrekne svojih pogleda na svet, Veće staraca ga je izopštilo iz jevrejske zajednice. Posle toga Baruh napušta Amsterdam i odlazi u Rijnsburg, pa u Vorburg i na kraju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Hag, gde se izdržavao brušenjem optičkih stakala. Umire u 45. godini života od tuberkuloze.
Od Spinozinih dela kao najznačajnija izdvajaju se: Teološko-politički traktat, kojim je uzdrmao evropske crkvene oce, Principi filozofije Renea Dekarta i Etika geometrijskim redom izložena, koja se smatra njegovim kapitalnim delom i koja je objavljena tek posthumno. Glavna Spinozina polja interesovanja bila su: metafizika, epistemologija, psihologija, etika, politička teorija i filozofija religije.
Izvori: dereta.rs, unilib.rs.

na danasnji danbaruh de spinozabiografijafilozofijaholandija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.