BRITANSKI NOVINAR SVEDOČIO PROTIV KARADŽIĆA

Izvor: Kurir, 13.Jan.2011, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRITANSKI NOVINAR SVEDOČIO PROTIV KARADŽIĆA

HAG - Svedočenjem britanskog novinara Džeremija Bouena (Jeremy Bowen), pred Haškim tribunalom je jutros, posle tronedeljne praznične pauze, nastavljeno suđenje bivšem predsednik Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Svedok optužbe Bouen, koji je tokom rata u BiH 1992-95 bio dopisnik televizije Bi-Bi-Si (BBC), izjavio je da su snage bosanskih Srba sprovodile etničko čišćenje čije su "najveće žrtve bili Muslimani". >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Napomenuo je da su sve zaraćene strane progonile stanovništvo drugih nacionalnosti.

Tužioci su u sudnici prikazali više Bouenovih izveštaja o proterivanju nesrba, u kojima su ljudi u zbegovima govorili da su nasilno oterani iz svojih domova i opisivali ubistva i druge zločine koje su, po njihovim rečima, počinili srpski vojnici.

Bouen je rekao da nikada nije video masovnije srpske zbegove, iako su mu oficiri Vojske RS govorili da ih je bilo.

Britanski novinar posvedočio je i da mu je Karadžić 1992. izjavio da se ponosi Banjalukom kao gradom u kojem nesmestano živi po "30.000 Muslimana i Hrvata", ali da su istovremeno međunarodni izaslanici Dejvid Oven (David Owen) i Sajrus Vens (Cyrus Vance) imali dokaze o proterivanju nesrba iz grada i rušenju njihovih bogomolja.

"Činjenice da se odvija etničko čišćenje već tada su bile neoborive", naglasio je svedok.

Rekavši da je bio očevidac progona tokom celog rata u BiH, naznačio je da se priroda etničkog čišćenja s vremenom menjala.

Dok su 1992. nesrbi nasilno i zločinima proterivani, kasnije je etničko čišćenje postalo "institucionalizovano" u srpskim vlastima, kazao je Bouen.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.