Amerika pokušava da utiče na sud

Izvor: Cafe.ba, 09.Jun.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika pokušava da utiče na sud

HAG - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić upozorio je da SAD pokušavaju da utiču na ishod procesa koji se protiv njega vodi u Hagu.

Karadžić je u pismu predsjedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu istakao da je zapanjen nastupom predstavnika SAD Dejvida Presmana pred Savjetom bezbjednosti UN 3. juna.

Presman je tada, kako se navodi u pismu, govorio o "srebreničkom masakru" i "izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << nadu da će žrtve i preživjeli iz Srebrenice dobiti ishod koji će pomoći da se zatvori najuznemirujuće i najbolnije poglavlje u istoriji bivše Jugoslavije".

"Smatram da su ovakvi komentari, izrečeni u Vašem prisustvu, izrazito neprimjereni. To nije ništa drugo do pozivanje Tribunala da me osudi. Presman, kao advokat i član Advokatske komore NJujorka, trebalo bi da zna nešto bolje, umjesto da pokušava da utiče na ishod krivičnog slučaja kroz javne izjave. Siguran sam da je i Vama bilo neprijatno u toj prostoriji kada ste čuli te komentare", naveo je bivši predsjednik Republike Srpske u pismu Meronu.

Karadžić je dodao da ovo "nije prvi put da SAD pokušavaju da se miješaju u rad Tribunala", ocijenivši da to "dovodi Tribunal na zao glas".

On je podsjetio na dokumente objavljene na "Vikiliksu" iz kojih se vidi da su američki zvaničnici došli u posjed povjerljivih i zaštićenih informacija o komunikaciji između bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, njegove supruge i njegovih pravnih saradnika u haškom pritvoru, kao i u posjed Miloševićeve povjerljive liste svjedoka.

Karadžić je rekao da ovakvi flagrantni pokušaji miješanja u rad Tribunala narušavaju ugled ove institucije i dovode u pitanje njenu nepristrasnost.

Prvi predsjednik Republike Srpske zatražio je od Merona da se u pisanoj formi obrati administraciji SAD i u ime Tribunala odbaci pokušaje da se utiče na Karadžićev slučaj.

Karadžić smatra da je to neophodno da bi se spriječila dodatna politizacija rada ovog suda u javnim nastupima američkih zvaničnika i da bi se osiguralo da presude koje izrekne Tribunal neće biti donesene pod takvim neprimjerenim uticajem.

Karadžić je zahvalio Meronu na njegovom nastupu pred Savjetom bezbjednosti UN, navodeći da su Meronovi komentari bili "uravnoteženi i promišljeni".

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.