Advokati Gotovine osporavaju Veće

Izvor: B92, 10.Avg.2012, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati Gotovine osporavaju Veće

Zagreb -- Danas ističe rok koji je Haški tribunal dao tužiocima da razrade svoje teze o mogućoj krivici Gotovine i Markača po alternativnim oblicima odgovornosti.

Advokastki tim hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je u Hagu osuđen na 24 godine zatvora zbog ratnih zločina za vreme i nakon "Oluje", danas je pred Haškim sudom osporio nadležnost žalbenog veća za razmatranje alternativnih oblika odgovornosti hrvatskih generala Gotovine i Mladena Markača, jer se radi o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanju koje nije predmet žalbenog postupka.

Advokatski tim s Lukom Mišetićem na čelu, naveo je u aktu da žalbeno veće ima nadležnost samo da razmotri žalbe osuđenog lica ili tužioca koje se tiču grešaka u pravu ili u činjenicama, a da van toga žalbeno veće na temelju Statuta Haškog suda nema tu nadležnost.

Žalbeno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 20. jula je pozvalo tužilaštvo da do 10. avgusta objasni da li veruje da se generalima Gotovini i Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite artiljerijske napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, može pripisati alternativna odgovornost - na osnovu komandne odgovornosti ili kao pomagača u poduhvatu.

Taj akt Haški sud još nije objavio.

Gotovinina odbrana objašnjava da bi žalbeno veće bilo nadležno za alternativne oblike odgovornosti samo u slučaju da se jedna od strana žalila na odluku prvostepenog veća da u presudi ne donosi zaključke po pitanju alternativnih oblika odgovornosti.

"Takva žalba nije podneta", smatra odbrana i podseća da je prvostepeno veće u nepravosnažnoj presudi izričito navelo da neće donositi sud o alternativnim oblicima odgovornosti, jer je utvrdilo da su dvojica generala odgovorna kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

"S obzirom na to da se tužilaštvo na to nije žalilo, taj je zaključak konačan i reč je o presuđenoj stvari", smatra odbrana generala Gotovine.

Zagrebačka advokatica Jadranka Sloković, koja je bila angažovana u nekoliko slučajeva u Haškom sudu, ocenila je da je odbrana generala Gotovine potpuno u pravu kada tvrdi da je reč o presuđenom pitanju, jer nikakva žalba nije podneta i da bi takav postupak narušio prava njihovog klijenta.

U aktu na 80 stranica Gotovinina odbrana u prilog svom stavu navodi dosadašnju praksu Haškog i drugih međunarodnih sudova, uključujući Evropski sud za ljudska prava i Međunarodni sud za Ruandu.

Podsećaju i da žalbeni postupci pred MKSJ nisu suđenja iznova pa se mogu razmatrati samo pitanja koja su postavljena u žalbama, a ističu da u ovom žalbenom postupku alternativni oblici odgovornosti nisu sadržani u četiri osnova žalbe žalioca".

Odbrana upozorava da bi drugačije postupanje žalbenog veća dovelo u pitanje osnovna prava osuđene osobe u žalbenom postupku, jer bi se donošenjem odluke o alternativnoj odgovornosti dvojice generala žalbeno viće postavilo u funkciju prvostepenog veća, a takav postupak uskratio bi generalima pravo na žalbu.

Zbog svega toga žalbeno veće treba da utvrdi da po pitanju alternativnih oblika odgovornosti dvojice generala nije nadležno, da je odluka prvostepenog veća da se ne upušta u pitanje alternativne odgovornosti u presudi konačna i da se na nju ne može uložiti žalba, jer je tužilaštvo to propustilo da učini u propisanim rokovima, smatra odbrana Gotovine.

Za ratne zločine ubistava i proterivanja Srba iz Krajine i uništavanje njihove imovine za vreme i nakon "Oluje", Gotovina je 15. aprila 2011. osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora. Treći optuženi, general Ivan Čermak oslobođen je optužbe.

Inače, pravosnažna presuda Žalbenog veća generalima Gotovini i Markaču se očekuje krajem godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ističe rok za tužilaštvo u slučaju Gotovina

Izvor: Akter, 10.Avg.2012

Tužilaštvu Haškog tribunala danas ističe rok da razradi svoje teze o mogućoj krivici hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača po alternativnim oblicima odgovornosti

Nastavak na Akter...

Advokati Ante Gotovine osporavaju nadležnost Žalbenog veća

Izvor: Blic, 11.Avg.2012, 00:01

Advokatski tim hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je u Hagu osuđen na 24 godine zatvora zbog ratnih zločina za vreme i nakon "Oluje", danas je pred Haškim sudom osporio nadležnost žalbenog veća za razmatranje alternativnih oblika odgovornosti hrvatskih generala Gotovine i Mladena Markača,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.